Събота, 2-ри декември 2023 г. | 17:17:39

Новини

В БГ медиите цари климат на насилие

В българскити медии има климат на насилие и пълна липса на прозрачност на собствеността. Това са основните причини страната ни да изпадне до стотното място в класацията за свободата на словото, според говорителя на "Репортери без граници" Оливие Базил. В интервю по БНР той обясни:
"Първата причина е климатът на насилие, който се изразява в директни или косвени заплахи срещу журналисти и техните семейства. В такъв климат автоцензурата влияе на работата. Огромен проблем е пълната липса на прозрачност на истинските собственици на медии. Имам предвид слагането на ръка или нарастващото влияние на сивата икономика, която инвестира в медиите, за да ги направи средства не за информация, а за оказване на натиск." Според Оливие Базил причините са "същите като миналата година, но доста по-концентрирани". България се нарежда наистина по назад от половината страни в света и е на последно място сред държавите от ЕС.
В страната съществува и проблем с рекламата, която не само усложнява въпроса с финансовата независимост на медиите, а и го прави доста труден за проследяване.
"Лично познавам много добри журналисти в България, но голяма част от тях не могат да работят в традиционни медии. Пред мен журналисти са споделяли, че ако работят срещу определена групировка просто няма да бъдат наети на работа, защото никой не би искал да си създава проблеми. Има и репортери, които поради тази причина са без работа 6-7 години", заяви Базил. Той коментира и огромната разлика между България и Румъния. Северната ни комшийка е класирана на 45-то място. "Нивото на насилие, на което е подложена румънската преса не може да се сравнява с това в България", каза говорителят на "Репортери без граници" и добави, че оплакванията, които се получават от нашата страна са много повече.
Последни новини