Петък, 12-ти юли 2024 г. | 18:38:24

Новини

Три читателски гнезда в Нощта на литературата в Добрич

Три читателски "гнезда" ще бъдат обособени в Добрич по време на Нощта на литературата на 13 май, когато в 11 български града от 18 до 22 часа ще се четат откъси от текстове на съвременни европейски автори.  Инициативата се провежда за девети път в Европа. В България тя се прави за четвърти път, а Добрич е включен в нея за първи път. Другите десет града, в които ще има четения, са Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен.
Идеята на проекта е да доближи широката публика до съвременната европейска литература чрез серия от публични четения. Канят се известни  публични личности, които да четат избрани моменти от книги, издадени след 2000 година. За целта са подбират и подходящи градски пространства, наречени читателски "гнезда". На всеки половин час в тях ще се представя отделен откъс. Първото четене започва точно в 18 часа в цялата страна. Посетителите могат да обикалят читателските "гнезда" в съответния град, да чуят откъсите и да съберат печати. В края на вечерта всеки събрал поне 2 печата може да участва в томбола.
В Добрич за читателски гнезда са определени пространствата пред паметника на Св. св. Кирил и Методий, градинката пред храм "Свети Георги" и пред сградата на музея в градски парк "Св. Георги".
Организатори на българската Нощ на литературата са културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC България (Австрийско посолство, Британски съвет, Гьоте-институт, Институт Сервантес, Полски институт, Унгарски културен институт, Чешки център), Руски културно-информационен център, КИЦ на Р. Македония, Представителство на ЕК в България, сдружението "София Поетики" и Фондация "Детски книги". Инициативата се провежда с медийното партньорство на Българското национално радио, "Аз чета"  и Peika.bg.
Последни новини