Сряда, 29-ти май 2024 г. | 17:36:40

Новини

Студът порази овошките – измръзнаха кайсии, праскови и череши

Овощните градини с праскови, кайсии и череши в БГ са сериозно засегнати от студа, Мраз ударил и реколтата в Италия и Гърция, съобщава БНТ. 50% от кайсиите в североизточния регион са измръзнали още при застудяването в края на февруари, а след застудяването през тази седмица щетите са още по-големи.
"За съжаление, удари втори студ от тази седмица, в понеделник минус 6,7 градуса, което порази и останалите пъпки, които бяха живи. Това измръзване остава без поминък доста от нашите членове", обяснява Николай Колев, председател на Съюза на Дунавските овощари.
Големи са щетите и по дръвчетата, засети по поречието на Тунджа. Там температурите са паднали под минус 10 градуса и са измръзнали всички плодни пъпки.
"Пораженията са сигурно 95%, 100%... Вие ги виждате тук, няма нищо живо", казва на праскови Васил Василев, цитиран от БНТ.
Производителите на праскови в сливенския регион също са притеснени за оцеляването си, защото това е основният им поминък. Подобна ситуация местните овощари помнят през 1986 година, когато се е наложило хиляди декари праскови да бъдат изкоренени.
"Никакви застраховки няма. А и по това време на годината застрахователните компании не сключват застраховки, те тръгват чак от около май месец, когато минат студовете”, каза производителят на праскови Йордан Стойков.
Надеждата на производителите е, че след установяването на щетите по овошките, Министерството на земеделието ще признае зимното измръзване за природно бедствие и ще ги компенсира. Експерти вече оценяват щетите, а след това ще се определи размера на обезщетението за овощарите. Такова обаче ще получат само производители с изцяло унищожена реколта.
Освен че в БГ няма да има реколта, цената на плодовете, които ще бъдат внесени у нас, ще бъде в пъти по-висока, защото студеният фронт премина и през Италия и Гърция, прогнозират овощарите.
Последни новини