Петък, 12-ти юли 2024 г. | 16:58:51

Новини

Според доклада на РЗИ: 78% от заразените с К-19 в областта са от Добрич, 32-ма са починалите

78 процента от всички случаи на заразени с Covid-19 в областта са от Добрич. 32-ма са починалите до 10 септември. 63-ма са инфектираните медици. През март, април и юни случаите на зараза са при лица, пристигнали от рискови държави, но през юли август и септември, се наблюдава местно разпространение на болестта. Това пише в доклад на РЗИ, изпратен ни от здравното министерство. Докладът на регионалната здравна инспекция е във връзка с писмото, което изпратихме до Министерския съвет, до МЗ и до ВАП. На институциите разказахме за бума на разпространението на коронавирус в Добрич, за проблемите в болницата и за мръсотията в града, която е добра хранителна среда за всяка зараза. Припомняме, че ден по-късно здравният министър уволни ръководсвото на болницата, а МС задължи кмета на община Добрич и здравното министерство да извършат проверки. От община Добрич вече ни изпратиха отговор, който ние публикувахме своевременно. Днес пристигна доклад от РЗИ. Той съдържа шест страници статистика. Сега публикуваме само частта, която засяга разпространението на вируса и засегнатите от него.
От 20 март до 10 септември в област Добрич има общо 752 случаи на заразени с Covid-19, пишат от РЗИ. На домашно лечение и изолация били поставени 525 лица, 227 са хоспитализирани, починали са 32 лица. Следва стряскащата констатация за  смъртност от 18, 63 %ооо и за леталитет от 4,26 %.
63-ма са медиците от Добрич, положителни на К-19. От тях 15 са лекари, медсестрите са 17, 1 фелдшер, 14 санитари, 16 случаи друг персонал. За съжаение има един починал – кардиологът д-р Ивелин Марков.
1456 са поставените под карантина контактни лица, пише в отчета. А проверките по спазване на карантината се извършвали от ОД на МВР след решение на областния щаб.
По-интересното е в следващите редове. Става ясно, че през март е имало открити 6 позитивни лица, през април те са 8, а през месец май въобще няма регистрирани. През месец юни са открити 7 носители на инфекцията, а през юли изведнъж скачат на 301. През август позитивните са 387, а до 10 септември – 43 случая.

Разпределение на положителните случаи по общини:
Добрич – 78 процента от всички случаи
Балчик – 7 %
Добричка – 7%
Каварна – 4%
Генерал Тошево – 3%
Тервел – 1%
Шабла – 1%
Крушари – 0,13 % от всички случаи
"Докато през месеците март, април и юни случаите са регистрирани основно при лица, завърнали се от рискови държави, през юли, август и септември се наблюдава местно разпространение на заболяването", констатират от РЗИ. На териториите на летните курорти в област Добрич били регистрирани общо 59 положителни лица за периода юни – септември. Ставало дума за персонала на  туристическите обекти. В РЗИ–Добрич обаче не е постъпвала информация за заболели туристи.
На територията на областта са регистрирани по-малки и по-големи огнища, както в семейства (2-3 лица), така и в организирани колективи. Това са 4 администрации, 2 банки, 9 предприятия, 1 училище ( абитуриенти), 1 детска градина, ФК "Добруджа", 2 лечебни заведения – МБАЛ и диализен център. От инспекцията обясняват, че неколкократно са затваряли отделения в болницата. В диализния център пък са открити 12 положителни пациенти и 5 лица от персонала. Трима от пацентите били хоспитализирани. Един от тях, който е имал онкологично заблоляване, е починал. РЗИ смята, че и в двете лечебни заведения се касае за неглижиране на противоепидемичните мерки от страна на ръководствата им.
Какво съобщава РЗИ за МБАЛ–Добрич и какви са констатациите за мръсотията в град Добрич, ще опишем в следващ текст.
Последни новини