Понеделник, 11-ти декември 2023 г. | 19:11:16

Новини

Спестяванията на 300 учители в Сандански източени в стил КТБ

Крупни суми от спестяванията на 300 учители са изтеглени от Взаимоспомагателната каса и не са възстановени. Липсата е оповестена на общото събрание на членовете на ВСК в община Сандански, съобщава Струма.бг.
10-ина са облагодетелстваните от източването. Констатирани са сериозни нарушения с даване на пари от ВСК на педагози в особено големи размери – до 20 000 лева. Едни и същи членове на ВСК са теглили крупни суми за сметка на останалите, които от 1-2 години чакат да теглят кредит от ВСК, но им е отказано. Сред педагозите, получавали привилегии от ВСК, е Красимира Палкова, която е изтеглила 20 000 лева, но не е възстановила нито лев. Параджията в гимназия "Яне Сандански", който е теглил 9000 лева, също не е възстановил нито лев. Единодушно педагозите са взели решение финансовите отчети за събраните и раздадените от ВКС пари да се дадат на независим финансов одит, за да се установи какви са злоупотребите.
На месец събраните пари от членски внос във ВСК, която са създали учителите в Сандански, са по 3000 лева. Отделно от това се събират месечни такси от лицата, които са теглили пари от ВСК и се задължават да ги погасяват.
В момента парите във ВСК са изхарчени и по документи са на нула. Нито един от 300-те й членове не може да тегли пари, тъй като предишното ръководство с председател пенсиониралата се вече зам. шефка на гимназия "Яне Сандански" Райна Трайкова е раздало всички натрупани средства. Новото ръководство с председател Венета Царева, учител във ІІ ОУ в Сандански, е влязло в мандат преди месец, след като дългогодишният председател Райна Трайкова е излязла в пенсия. До разкриване на липсата на средства във ВСК се стигнало, след като Трайкова предала документацията на наследничката си Царева. На общото събрание, проведено миналия четвъртък, са присъствали около 150 членове на ВСК от 4 основни училища и 3 гимназии в Сандански.
Последни новини