Петък, 23-ти яевруари 2024 г. | 10:03:03

Новини

Слънце и в началото, и в края на септември

Септември ще започне и ще си отиде със слънце. Прогнозите са, че първият ден на месеца ще е с летни температури, а чак от понеделник температурите ще започнат да падат. Очаква се да вали около 14 и 18, не  е изключено да вали и на първият учебен ден, съобщава БГНЕС.  
Какъвто е слънчев последният ден от август, така и септември ще бъде летен поне в първите си дни до края на седмицата. "Очакват ни температури по-високи от обичайните за началото на септември. Максималните в по-голяма част от страната ще бъдат между 33 и 38 градуса", обяснава Анастасия Кирилова, синоптик в НИМХ към БАН. Така тези, които изберат да борят жегите по-морето, няма да сгрешат, защото там заради морския бриз жегата ще бъде около 30 градуса. И, ако повечето от нас вече са били в отпуск и са в очакване на есента, не бива да се  изненадват от жежкото време. То е типично за сезона, макар да е по-топло от времето, характерно за началото на септември. Случвало се е и друг път и не е нещо изключително за началото на септември да има високи температури, както и в края на септември понякога се случва да има есенни слани, казва Анастасия Кирилова. Напомня, че от астрономическа гледна точка лятото приключва на 23 септември. Слънцето ще ни радва поне до понеделник, когато се очаква и промяна в температурите и те ще се понижават макар и да не са твърде ниски и да не ни е много студено. "Очакват ни и по-значителни увеличения на облачността, временни усилвания на вятъра, ще има и валежи. Не бива да забравяме за чадърите около 14 и 18 септември, когато ще вали. Не се изключва, както често е ставало, и на първия учебен ден да е дъждовно."
Но е рано да се сбогуваме с лятото, защото ще има и топли дни и в края на септември. "Ще се редуват дни с валежи и дни с повече слънце през втората половина на месеца, като тенденцията през третото десетдневие на месеца е да има повече спокойни и слънчеви дни, а температурите тогава ще са близки до обичайните за края на септември",  обяснява специалистът.
Последни новини