Вторник, 5-ти декември 2023 г. | 11:42:15

Новини

Скандал! Избират съдебните заседатели на квотен партиен принцип!

Съобщението, изпратено до общинските съветници на ДобричСъобщението, изпратено до общинските съветници на ДобричОбщинските съветници на Добрич да предложат кандидати за съдебни заседатели, които ще бъдат разпределени на квотен партиен принцип. Писмо с това съдържание е получил всеки от 41-те участници в местния парламент на Добрич. Документът, с който Бележник.бг разполага, е изпратен до съветниците от секретариата на ОбС на Добрич.
В съобщението се обяснява, че " във връзка с писмо от Районен съд Добрич, на предстоящото заседание на Общински съвет град Добрич ще бъде внесена докладна записка за определяне на състав на Временна комисия, която да изготви предложения за съдебни заседатели към Районен съд град Добрич. По-нататък представителите на местния парламент са уведомени, че сроковете за избор са ограничени и е необходимо подготовката да започне своевременно. Припомнени са им и изискванията за съдебни заседатели. По закон те трябва да са български граждани на възраст между 21 и 65 години,  да се ползват с добро име в обществото и да не са осъждани за умишлено престъпление. Поне 10% от тях трябва да имат педагогическо образование.
Разпределението по партийни квотиРазпределението по партийни квотиНакрая има и таблица, от която става ясно, че всяка партия си има лимит за кандидати за съдебни заседатели. Квотите са разпределени според резултатите от местните избори през 2011-та година и изглеждат така:
ГЕРБ – 32, БСП – 10, АТАКА – 4, ДПС – 3, Граждани в повече – 3, ВМРО – 1
Практиката, съдебните заседатели да се разпределят на квотен партиен принцип, е в цялата страна, проучи Бележник.бг. Така всяка партия може да уреди своите си членове и приятели да получат по някой лев отгоре. А законът определя заседателите да получават хонорар от бюджета на съдебната власт. Дневно им се плащат 1/22 от 50% от основната съдийска заплата. За разлика от съдиите, заседателите не са длъжни не подават имотни декларации или декларации за конфликт на интереси.
Смисълът на съдебните заседатели в една демократична държава е да представляват гражданското, а не партийното общество. Затова техният глас тежи колкото този на професионалния съдия. Според съществуващите нормативи заседателите са винаги мнозинство в съдебния състав и биха могли да обърнат хода на делото.
Миналата година тогавашният правосъден министър Зинаида Златанова заяви: "Искам народът да влезе в съдебната зала. Наистина. Българският съдебен заседател е с еднакви права със съдията. Това е системата, в която гражданите по закон и по Конституция участват равноправно в решенията."
Златанова се обяви за промяна в закона, "която  ще позволи на всеки български гражданин, който има желание, не да бъде избиран от Общинския съвет по партиен принцип, а да може да се впише в един регистър и да бъде съдебен заседател."
Промяна не последва. Порочната практика остана.
Последни новини