Вторник, 5-ти декември 2023 г. | 09:58:23

Новини

СБЖ: Да спрем деградацията на българските медии

Да спрем деградацията на българските медии и да върнем авторитета на българската журналистика. С този призив започна днес общото отчетно-изборно събрание на Съюза на българските журналисти (СБЖ).  Един от най-младите делегати, 30-годишният Илия Вълков от Дарик радио, прочете декларация на Управителния съвет на СБЖ, в която се настоява да бъде приет Закон за професионалната журналистика и защита на журналистическия труд, разказа пред Бележник делегатът от Силистра Йордан Георгиев.
"Ние, българските журналисти, сме дълбоко обезпокоени от състоянието на медийната среда и на нашата професия в страната. Сривът на България на незавидното 106-о място в  годишния Индекс на свободата на пресата за 2015 г. на базираната в Париж международна организация "Репортери без граници"  е само следствие от натрупаните абсурди в българските медии и в българското общество като цяло през последните години.", пише в декларацията.
Ето тъжните констатации за състоянието на бъллгарската журналистика,  описани в декларацията:
– В българските медии тече уродлив процес на монополизация и концентрация в частни ръце, пред която редуващите се правителства си затварят очите, макар всички да са наясно кои са монополистите и с какви отвратителни методи си служат, за да запазват позициите си, които им носят икономически и политически изгоди в ущърб на независимостта журналистиката и качеството на медийната продукция.
– Налице е крещяща нужда от прозрачност и осветляване на медийната собственост, на разпространителската мрежа, за да стане ясно кой на кого и с какви пари служи, но не се предприемат никакви стъпки в тази насока, защото сегашното положение очевидно е изгодно на политическия елит и яростно се защитава от явни и скрити лобисти.
– Не се спазват елементарните правила на журналистическата етика и независимост, погазени са социалните и трудовите права на журналистите.
 – Собствениците и издателите на медии третират журналистите като свои обикновени наемници, които са задължени да следват техните изисквания и да си запушват устите, пишейки и говорейки само това, което им се нарежда и само това, което вдига тиража или рейтинга и им носи пари. Битката за място на пазара и за пазарен дял размива границата между информация и реклама, между обективна, независима и поръчкова журналистика. Това принизява авторитета на журналистиката и не позволява на журналистите да изпълняват мисията си – да служат на обществения интерес.
– Собствениците и издателите на медии трябва да имат предвид, че журналистиката не е обикновен бизнес като всички останали и че журналистите, наети от тях, не са тяхна собственост, а имат право да изразяват собственото си мнение, включително и в медиите, за които работят, без това да поражда неблагоприятни последствия за тях. Обратното би означавало цензура, която се забранява от Конституцията на България.
–  От много години трудът на журналистите в България е силно подценен. Много наши колеги мизерстват, което още повече подрива техния обществен престиж. Ниските и нередовно изплащани възнаграждения и социални осигуровки са екзистенциален проблем на българската журналистика и на цялата медийна общност. Ако доживеят до пенсия в тази силно стресова и инфарктна професия, нашите колеги автоматично отиват на социалното дъно, защото работодателите са ги осигурявали дори не върху скромната им заплата, а върху минималната. Да не говорим, че вече почти никъде не се изплащат и хонорари като допълнителен стимул за повече и по-качествени журналистически материали.
– СБЖ смята, че с оглед на неблагоприятната икономическа, политическа и социална обстановка и атмосфера у нас най-доброто разрешение на тези въпроси е приемането от Народното събрание на Закон за професионалната журналистика и защитата на журналистическия труд. – Очевидно е, че в близките години само законовата принуда може да защити журналистите от произвола на издатели и работодатели и да гарантира не само техните права, но и наличието на една демократична, високопрофесионална, обективна медийна среда, от каквато България има крещяща нужда, ако иска да бъде наистина европейска страна.

Коментари  

0 #1 обективен 15-03-2015 12:33
В Добрич е изключено да спрем деградацията на медиите,след като всички са пряко подчинени на съпруга на кметицата!!!
Цитиране
Последни новини