Събота, 2-ри декември 2023 г. | 17:08:54

Новини

Съдът в Русе разреши на съседи да изгонят собственик заради неплатени 671 лв

С решение на районния съд собственик на апартамент в Русе може да бъде изгонен от жилището за 1 година, защото не е плащал 5 години такса "вход". Мъжът, който е с инциали К.П.К. бил натрупал задължения към входа в размер на 671 лева, съобщава в. "Сега".
От решението на съда, публикувано на сайта на РРС, става ясно, че "има основание длъжникът да бъде изведен от апартамента му заради дълговете към целия вход."
Междусъседският спор е от 6 години. Действието се развива във вход Д на блок "Мара Манева" на ул. "Плевен" в Русе. Собственикът на жилище там К.П.К. не бил плащал пари за поддръжка на входа от юни 2009 г. до октомври 2014 г. Месечната такса е от 5 лева. След поредица от предупреждения по закона за етажната собственост и давани срокове, в крайна сметка входът свиква поредно общо събрание, на което да се саморазправи със съседа. И на 1  февруари 2015 г. решава длъжникът да бъде изведен от жилището за 1 година. От своя страна К.П.К. не отрича, че е собственик и обяснява, че няма нищо против да плати, но иска преди това да получи точна счетоводна справка за отчетността на входа
На 2 февруари 2016-та година съдът в Русе потвърждава възможността К.П.К. да бъде изведен за една година. Обвиненият може да обжалва до две седмици пред Русенския окръжен съд.
Бележник припомня, че по закона за етажната собственост общото събрание може да реши да  извади собственик от имота му за срок до 3 години. Възможните причини за това биха могли да бъдат системно нарушаване на обществения ред или заплаха от пожар. Всички решения на общото събрание обаче трябва да са протоколирани и да бъдат спазени съответните процедурни изисквания.
Последни новини