Вторник, 5-ти декември 2023 г. | 10:37:58

Новини

С недомлъвки община Добрич призна, че са ѝ наложени финансови корекции за 1.2 млн. лева

Росица ЙордановаРосица ЙордановаОбщина Добрич има наложени финансови по осем проекта, финнасирани от еврофондове, на обща стойност 1 211 202 лева. Това става ясно от отговора на кмета Йорданов, адресиран до общинския съветник от ГЕРБ/СДС Зорница Михайлова. Както вече съобщихме, Михайлова зададе въпроси за финансовите корекции, на които трябваше да получи отговор по време на заседание на ОбС  на града. От пресцентъра на ГЕРБ – Добрич днес разпространиха писмен отговор по темата, подписан от кмета Йордан Йорданов. От справката разбираме, че част от финансовите корекции са в процес на обжалване и при неблагоприяно съдебно решение, ще бъдат покрити със собствени средства, заемни средства и от възстановената финансова корекция за депото. За допуснатите нередности в европроектите нямало наказани.
Припомняме, че Бележник пръв съобщи, че има наложени финансови корекции, а община Добрич не е сметнала за необходимо да обяви това. Данните, които изнесохме, бяха взети от Информационната система за управление и наблюдение на средствата на ЕС в България 2020 ( ИСУН), която се администрира от Министерския съвет на Република България. След справка в тази система става ясно, че община Добрич има наложени 33 финансови корекции на обща стойност 1 361 736.06 лева.
Проектите, финансирани от еврофондове, са в ресора на зам.-кмета Росица Йорданова. От видеозапис на общинската сесия, проведена на 28 февруари т. г., се разбира, че ресорната Йорданова дава подробни обяснения за корекциите по повод питането на съветника Зорница Михайлова. Очевидно раздразнена, че трябва да отговаря за констатирани нередности, зам.-кметицата напоително обяснява какво е това финансова корекция и чак тогава минава по същество. По време на отговора пък влиза в спор с ИСУН и заявява, че посочената в системата корекция за 127 027,62 лв., наложена за липса на добро финансово управление, не е  корекция. На финала на пространното изложение Йорданова ни в клин, ни в ръкав изтърсва: "Много ми е чудно, защо един журналист, преди да седне и да напише нещо, не дойде да пита". И посочва публикация в Бележник, която няма общо с финансовите корекции. Служебното лице Росица Йорданова цитира само заглавието, без да съобщава името на медията. След това гневно моли счетоводителя на проекта за водния цикъл Божанка Вуцова също да се произнесе по нашата публикация. А Вуцова, подобно на своята колежка Йорданова, започва да спори с автора на текста, ама без да го назовава. И дори прожектира някакви документи. Какво показва, не става ясно от записа. След като задочните спорове с нас завършват, съветникът Зорница Михайлова взема думата и обявява, че е получила отговор на въпрос, който не е задавала.

Редакционен коментар:
Бележник е професионално списвана медия, която спазва всички въведени в журналистиката стандарти и всички изисквания за професионална етика. Разследванията, публикувани в сайта, се базират на доказателства и официални документи. Какъвто е случаят с текста: "4 милиона разлика между договорени и отчетени суми по водния цикъл на Добрич". В публикацията не са посочвани нито Йорданова, нито Вуцова. Цитирана е обаче списваната от МС система ИСУН. Ако въпреки това общината реши, че е засегната, тя може да ползва регламентираното от закона право на отговор в Бележник, не да се произнася от друга трибуна.
Възраженията срещу Бележник, направени от двете овластени жени Йорданова и Вуцова по време на сесия, показват единствено нивото на компетентност на местната власт. И могат да влязат само в графата: Две гражданки си говорят за отсъстващ от трибуната на ОбС – Добрич.
Последни новини