Вторник, 16-ти април 2024 г. | 21:25:03

Новини

Роберто Савиано: Италия е демокрация с мафия вътре, а България е мафия с демокрация вътре

Роберто СавианоРоберто Савиано"България има невероятна криминална история, а институциите по света подценяват този факт. Италия е демокрация с мафия вътре, а България е мафия с демокрация вътре". Това обяви в специално интервю пред Даниела Тренчева по Нова ТВ италианският журналисти Роберто Савиано, който е осъден на смърт от италианската мафия заради романа си "Гомор". От години не се появява публично и е принуден да се крие на различни места по света. Срещата с нето е била в Италия при строги мерки за сигурност. По време на разговора Савиано разкрил, че преди време искал да посети България, но бил отказан заради невъзможност да бъде гарантиран животът му у нас. Ето какво установил  разследващият журналист за нашата страна:
"Възможностите на българската мафия ми станаха ясни след операция предприета от италианските служби. Оказа се, че от българите Калабрийската мафия се снабдява с кокаин, това никога не се е случвало - българите да снабдяват калабрийците. Защото българската мафия бе закупила такова количество кокаин, че бе в състояние да го продава по-евтино от самите колумбийци.  Банев (Евелин Банев - Брендо*, б.р.) е фигура от голямо значение за мафията и в Италия, и в България. Той държеше съдбата на българската държава. Когато отвлякоха дъщеря му преди време, целта беше да мълчи за нарко каналите в Италия. Брендо е единственият, който знае как се осъществява трафикът на българската мафия в Италия. Първите наркотрафиканти се раждат в социалистическа България, която продава кокаин като стратегия за отравяне на Запада.
Корупцията е страшна в България. Впечатли ме разследването срещу Станимир Флоров (бившия шеф на ГДБП), който след скалъпени обвинения беше отстранен от поста от правителството на Орешарски, Флоров проведе акциите срещу "Наглите", "Килърите", "Кокаинови крале" и др,. защото това е типично за страните, където демокрацията не е напълно установена. Но има една част от България, която се противопоставя на всичко това, защото иначе тези истории не биха излезли на яве. България е успяла да излезе от Съветското влияние, но е влязла под мафиотското. България може да се промени само, ако голяма част от Европа влезе в България.
Иска ми се да кажа на българските журналисти – да казват истината, но да не го правят сами. България може да стане част от Европа."

*Брендо получи преди време присъда в Италия, но българският съд го оневини и пусна на свобода.
Последни новини