Събота, 2-ри декември 2023 г. | 17:56:11

Новини

Разбра ли властта откъде дойде потопът в Добрич?

Един загинал, стотици без дом, щети за милиони, нанесени  на местния бизнес. Това е грубата равносметка след адската водна стихия, връхлетяла Добрич в първите часове на петъчния 20 юни. Откъде тръгна потопът? Можеше ли бедствието да бъде овладяно? Какво направи местната власт, за да сведе вредите до минимум?
Отговорите  на тези въпроси ще намерите в хрониката, подредена от Бележник.бг.
На 17 юни всички синоптици в страната предупреждават за много сериозни валежи в Североизточна България.  Няма сведения тези съобщения да са провокирали действия на местните власти в Добричко.
В късния следобед на 19 юни над Североизточна България се изсипват над сто литра на квадратен метър. Милиони кубически метри вода падат на земята. Свръхвлажната почва  обаче не може да поеме нищо повече и водата тръгва да се оттича. Не залива случайни места. Върви по известен и описан в учебниците древен път и се събира в землищата на селата Драганово, Опанец и Богдан. (Виж карта №1, направена от Бележник.бг.) Коритото на река Добричка прелива. Няма сведения някой да следи движението на водата.
В 19 часа жителката на село Драганово  Ангелина Симеонова вижда стихията до къщата си, успява да излезе с децата си на баира и подава сигнал за потопа на тел. 112. Разказът на жената е документиран от радио Добруджа. Няма сведения за реакция на местните власти.
Пълноводната река продължава по очератния от векове път и към 23.30 часа е в село Богдан. Кметският наместник Стефан Стефанов вижда високата два метра водна стена и подава сигнал в Гражданска защита. Няма сведения за действия по евакуация на населението в Добрич.
Около 1 часа на 20 юни калната река стига до Добрич и се влива в южното дере, което е създадено точно заради описания водосбор. Каналът минава през градския парк. Няма сведения за реакция на местната власт.
В 1.30 часа вълната се блъска в мост, чиято носеща конструкция влиза в обема на дерето. Водата изскача от коритото, разлива се встрани, удря комплекс "Изида" и напълва лоби бара. (Виж карта №2) Служители на пожарната и гражданска защита скачат по тревога. Огромната кална маса обаче залива градския парк, тръгва към града и плисва върху граждани и коли, намиращи се на булевард "Русия". Шок и ужас! Сигнали на 112.
В 2 часа стихията  вече се е спуснала в ниската част на Добрич край автогарата и нахлува в къщите на спящите хора. Водният стълб е два метра. Полицейски и пожарникарски екипи  се втурват да помагат. Униформените успяват да евакуират всички пострадали, с изключение на 62-годишния Сюлейман Ефраим от улица "Осъм". Човекът бил на легло с инсулт и водата го потопила. Южното дере продължава да прелива по булеварда. Ел. захранването на квартал "Югоизток" е изключено. Спасяването на хората продължава.
В 6.00 часа в Добрич е обявено бедствено положение. Това означава, че кризисният щаб е сформиран повече от 4 часа след като природното бедствие вилнее в самия Добрич.
Междувременно на 20-ина километра от северната страна на града се образува друга река. Тя събира дъждовни води от землищата на селата Поп Григорово, Плачи дол, Полковник Минково и Победа, затова в учебниците пише, че там е вторият водосбор край Добрич. Заради него е създадено северното градско дере. Пълноводната река се движи спокойно през нощта и необезпокоявана от никого настъпва към индустриалната зона. Няма сведения кризисният щаб да е следил нивото на водите откъм север. Сутринта разливът се влива в северното дере и хуква към  центъра на Добрич. Въпреки обявеното бедствено положение, никой не предупреждава хората от опасно ниския район край Хуманитарна гимназия. Живеещите там не подозират, че трябва да си вземат документите и личните вещи и спешно да напуснат къщите.  
Около 6- 7 часа северното и южното дере се събират зад "Пени маркет". По правило оттам отпадните води поемат надолу към друго дере, което да ги отведе към пречиствателната станция в село Врачанци, а после да ги заусти в Суха река. Адската стихия обаче е повлякла земна маса, клони и всякакви отпадъци по пътя. Получават се множество задръствания. В 8 часа вълна с височина повече от два метра залива района около мебелната фирма "Бряст", ДКЦ 2 и фирмите и къщите наоколо. За щастие денят е започнал, няма спящи хора и са потопени само сгради, машини и готова продукция. Нещо обаче продължава да задържа водата към Врачанци. Следва силен напор и в 9 часа пороят избива през канализацията на къщите около Хуманитарната гимназия.  Калната река влиза в ниските сгради. 170 см тиня! Сигнали на 112. Шок и ужас! Спасителни екипи започват да помагат на пострадалите и превозват хората с лодки от домовете им. В ранния петъчен следобед втора вълна от север удря района и доразрушава къщите.
В 10 часа на 20 юни е създаден кризисен център в зала "Добротица", където са настанени хората без дом. Кметът Детелина Николова предполага пред медиите, че жертвите може да станат три. В този момент в моргата има само два трупа - единият е на мъж от село Стожер, който се е обесил, а другият е на удавника Сюлейман.
Към обяд на 20 юни премиерът Орешарски посещава Добрич и заявява, че причината за потопа е в два изпуснати язовира. В качеството си на началник на кризисния щаб пък кметът Детелина Николова твърди, че заради изпуснати язовири 8-метрова вълна е минала през южното дере, то не могло да я поеме и водата заляла града. Два дни върви спор колко микроязовира са докарали потопа в  Добрич.
На 24 юни по време на сесия на ОбС Детелина Николова обявява: "Проблемът с наводнението в Добрич възникна от неподдържаното дере към с. Врачанци."
Село Врачанци е на северозапад от Добрич и в територията на друга община – Добричка. Няма сведения експерт да е анализирал ситуацията.

Карта №1 | Автор: Илия ВълчевКарта №1 | Автор: Илия Вълчев


Карта №2 | Автор: Илия ВълчевКарта №2 | Автор: Илия Вълчев

Коментари  

+8 #8 Anachronos 28-07-2014 22:36
Като прочетох цялата статия стигнах до извода че всичко е правилно описано, НО. Както казваше пра-баба ми "Има и в млякото има и в суроватката". На времето никой не е предполагал, че тоя град ще се разрасне. И когато американците през 187х и някоя си година са правили улични канали с диаметър по 2-3 метра нашите пра- баби и дядовци са копаели дупки за да си направят тоалетни. Тая любима българска традиция и до ден днешен битува по нашите земи. Какво да очакваме от нация без капка предвидливост за идните поколения? Ами то се случи, няма какво друго да се очаква. Построихте си къщи дето да издържат на ядрен удар, но не помислихте че водата е по страшна и от атомна бомба. И най веселото, ай осъдете господ за това, ама не можете. Можете единствено да сте мъничко предвидливи, но ви мързи. Никой няма застраховки (що да им пълним и на теа гушите я), Никой не се е интересувал какво е имало на тая земя където е къщата му. Строли са с керпич и молитва тва да не се срути на главите им. Повечето къщи и основи като хората нямат. Хората не влагат пари в новото а кърпят старото. Е пукна се тая кръпка, и сега?
Цитиране
+7 #7 Росица 25-07-2014 13:43
Точно така като е написано така си беше. Никой не ни предпупреди какви води идват към нас. До последно стояхме вкъщи и чакахме водата да спре, но не спря. Дойдоха Плевнелиев, Детелина Николова, Кристалина Георгиева и други, които обещаха голяма помощ. Досега я няма помоща. Оправяме се сами.
Цитиране
+4 #6 Елица 17-07-2014 15:02
Калина, ами като имате данни и сведения, споделете ги. Всички искаме да чуем какво е свършено, но оставаме само с исканията си. Това, че повече от 90% от града не е пострадал, не означава, че другите 10 ги няма! Животът за тези, които не са пострадали продължава както преди, но тези с пострадалите домове да му мислят.

Калина, ако бяхте останала след потопа без дом щяхте ли да сте също толкова критична към статията, и също толкова толерантна към институциите?

Авторите са се потрудили да пресъздадат хронологията на потопа, и боравят с факти.
Цитиране
+5 #5 niki jordanova 13-07-2014 20:25
Ако беше обявено бедственото положение в Добрич хората от района на Хуманитарна Гимназия биха си опазили имуществото. Как се обевявя бедствено положение госпожо Николова не ли със звуков сигнал?????
Цитиране
-8 #4 калина 01-07-2014 11:47
Би било чудесно, ако спрат да се пишат празни и никому ненужни приказки, в които 2/3 от текста е "няма сведения" или "няма данни". Това,че автора няма сведения или данни, не означава,че те не съществуват. Журналистите търсите само сензации и виновни. Как един не се сети да благодари на хората, които не са се прибирали 10-ти ден, за да организират и помагат на пострадалите. Защото не е интересно, не създава сензация. Жалко за хората, които останаха на улицата, но бедствия винаги е е имало и ще има.....който и да е председател на комисията,без значение дали ще е кифла или кроасан.....Спрете с тия глупости вече!!!!Отвратена съм от тази манипулативна статия.
Цитиране
+17 #3 Оцеляла 29-06-2014 17:48
Цяло чудо е, че край Хуманитрана гимназия няма удавени. Ами ако водата беше отишла там през нощта? :cry:
Цитиране
+5 #2 БайЗнай 29-06-2014 17:42
Цитат от ponedelnik68:
Защо тази кифла Детелина Николова е началник на кризисния щаб? Не можеше ли да е човек с умения по темата?

Ми тя се слага навсякъде! ;-)
Цитиране
+11 #1 ponedelnik68 29-06-2014 17:38
Защо тази кифла Детелина Николова е началник на кризисния щаб? Не можеше ли да е човек с умения по темата?
Цитиране
Последни новини