Вторник, 5-ти декември 2023 г. | 10:27:09

Новини

Прокуратурата в Добрич бори корупцията, като проверява разследващ журналист по фалшива жалба

Доносът е адресиран до 9 институцииДоносът е адресиран до 9 институцииПрокурорът от Добрич Маринела Марчева е издала постановление, с което задължава Икономическа полиция да извърши проверка на журналистката Юлияна Велчева. Предварителната прокурорска проверка е образувана, след като в Районна прокуратура – Добрич е постъпила жалба от несъществуващото лице Вяра Асенова Антонова.
Всичко това научихме миналата седмица, когато ни се обадиха от Икономическа полиция и ни поканиха да ни снемат показанията. На 30 януари, вторник, се явихме в Икономическа полиция и удостоверихме, че става дума за същата клеветническа жалба, по която собственикът на сайта Бележник Юлияна Велчева беше проверявана от Инспекцията по труда в Добрич за незаконно нает персонал.
Припомняме, че персоната, криеща се под измислените имена Вяра Асенова Антонова, е пуснала клеветническото си творение до 9 институции:
1. До Директора на агенция "Митници"
2. До Районна прокуратура Добрич
3. До ТДД на НАП – Варна
4. До Инспекцията по труда в Добрич
5. До Комисията за незаконно отнемане на имуществото – ТД Варна
6. До Съюза на българските журналисти
7. До вестник "24 часа",
8. До вестник "Труд"
9. До вестник "Добруджанска трибуна"
Подателката е посочила единствено, че живее във Варна, на улица "Генерал Колев" №47, вх. А, ап. 9. Проверка на Бележник установи през ноември, че на посочения адрес никога не е живяло лице на име Вяра. Виж тук!  
Самата жалба пък представлява набор от твърдения в стил: "Една жена каза". Несъществуващата Вяра се представя като близка приятелка на Юлияна Велчева от студентските години във Варна. (Б.а. Юлияна Велчева никога не е следвала във Варна). Та като се видели през септември във Варна Вяра и Юлияна, седнали да си пийнат (б.а. не пием), а Вяра научила едни такива неща, които не могла да забрави и сметнала за необходимо да ги разкаже на 9 институции. Преди това, незнайно откъде и как, се сдобила с нашето ЕГН и го посочила. После в 5 печатни страници мнимата Вяра разказва за една гранде корупция, осъществявана от Юлияна Велчева, докато "Юлиянка" работи като журналист в Добрич. Разказът представлява откровени махленски твърдения, случили се неясно кога и как. Престъпленията пък са толкова много и са такива врели-некипели, че дори лаик в подобни сигнали би се усъмнил в написаното. Освен това на много места лицето, обвинено в ярки закононарушения, в един момент започва да се казва Мария. После пак идва реч за "Юлиянка", после пак главната героиня се оказва Мария. Вместо подпис, накрая на жалбата, заведена в прокуратурата, има заврънкулка. А лицето, изпратило доноса, вече не се казва Антонова, ами е сложило под заврънкулката друга фамилия – Антова.
Въпреки всичките тези несъответствия, въпреки че жалбата съдържа единствено и само адрес на подателя, въпреки че в нея няма никакви конкретни данни за извършено престъпление, а само абсурдни голословни твърдения, прокурор Маринела Марчева е издала постановление за предварителна проверка, която е възложила на Икономическа полиция.
Докато ни снемаха показанията в Икономическа полиция видяхме, че жалбата срещу Юлияна Велчева е заведена в прокуратурата на 23 октомври 2017 година под номер 1978. След това е заведена и в полицията под номер 357000–7592. Бяхме устно уведомени, че след извършена полицейска проверка е установено, че лице на име Вяра Асенова Антонова не съществува. Независимо от този факт, ние бяхме задължени да дадем показания, че не познаваме такова лице. Макар срещата да премина любезно, не ни беше разрешено да прочетем какво точно е постановила прокурор Марчева за проверката срещу Юлияна Велчева.
Името на прокурор Маринела Марчева нашумява доста в националните медии през 2016 г. Преди да заработи в Районна прокуратура Добрич, тя е била 14 години прокурор в Тервел. Преди две години кандидатствала три пъти за поста Районен прокурор на Тервел и три пъти ВСС отхвърлил кандидатурата й. Мотивите – колегията не одобрила Марчева, след като станало известно, че чрез фейсбук обвинителката е призовала в прокуратурата своя съседка, подала жалба срещу нея. По време на обсъжданията бил коментиран и още един факт от трудовата биография на Марчева – в качеството си на прокурор тя наблюдавала две разследвания на престъпления, в които пострадал бил ... собственият й баща. Виж тук! През ноември 2017 година ВСС я преназначава от прокурор в районен съдия във Варна. Проверка на Бележник обаче установи, че Марчева е все още в Районната прокуратура в Добрич, защото конкурсът бил обжалван.
Дали има някакви специални изисквания към сигналите, които постъпват в Районна прокуратура Добрич, попитахме Районният прокурор на Добрич Петър Тухчиев. Ето какво отговори той:
"Няма изисквания към сигналите. Проверяваме всякакви сигнали, дори и анонимни, ако вътре в тях се съдържа някаква конкретика. След това ще си направим изводи след проверката – кое е вярно, кое – не, кой го е подал и защо. Всеки сигнал се обработва и се анализира, а какво ще е движението, го преценява всеки колега самостоятелно. Никой не ме е сигнализирал някой да е упражнявал натиск срещу някого. Ако не сте съгласна, сезирайте Окръжна прокуратура! Ако някой някого клевети, има си ред!"
Кой е авторът на клеветническата жалба, ние не знаем и няма как да знаем. Категорични сме обаче в следното:  Атаката е пряко свързана с  работата ни като журналист и очевидно е от лице, засегнато от нашите разследвания.

Хронология на известните публични факти
Ако човек разгледа сайта Бележник, ще види, че текстовете в него визират лошите практики на местната власт. Най-много са разследванията, свързани с изразходването на 115-те млн. лева по проекта за водния цикъл на Добрич. Обектът на критиките е назован – това е кметът на Добрич Йордан Йорданов. До момента той е и единственият, за когото знаем официално, че е засегнат от нашите публикации.  По-надолу ще изредим само публично известните факти.
– От началото на годината срещу собственика на Бележник върви безпрецедентна атака от хейтъри и фалшиви профили. Омаскаряващите внушения се пишат винаги, когато се появи критичен текст, свързан с община Добрич
– На 1 октомври в Бележник беше публикуван текстът "Пиарка, секретарка и общински съветник в управата на водния цикъл на Добрич". Разследването предизвика огромен обществен интерес и публикацията беше на два пъти изтривана от админите на най-голямата фейсбук група в Добрич.   
– На 6 октомври кметът Йорданов публикува на стената си във фейсбук: "Относно нападките на някои сайтове и странички на лични "медии" заявявам следното: Няма да вляза в тази говорилня, няма да се оправдавам за скалъпени лъжи. Сезирани са компетентните хора и институции, за да не се допуска клеветите да определят общественото мнение."
– В нощта срещу 9 октомври, по повод изтрития текст за възнагражденията на пиарката и секретарката, фалшиви профили започват поредната кампания срещу Бележник. Появява се нов фейк, свързан с местен политик. Малко по-късно профилът ни в група Добрич е блокиран.  
– В жалбата от несъществуващата Вяра Асенова Антонова присъства същият мотив за местен политик. Самата жалба пък е подадена точно в седмицата на кампанията срещу нас във фейсбук.
– На 14 ноември в Дневник излиза текст по темата за възнагражденията на пиарката и секретарката. Пред изданието кметът Йорданов признава, че в поста, в който заявява, че ще сезира компетентните хора и институции, визира точно Бележник и нарича  сайта "конкретната медия"... Засега обаче той само се бил консултирал с адвокат, който да прецени дали да се сезират компетентните органи за клевета. .
– На 23 ноември инспектори от ИТ проверяват Бележник, сезирани от клеветнически сигнал.
– На 28 ноември кметът Йорданов участва в предавенето "Часът на Милен Цветков" и сам се легитимира като опонент и яростен обвинител на Бележник.
–  На 30 януари Юлияна Велчева дава показания в Икономическа полиция – Добрич, защото прокурор Маринела Марчева е издала  постановление за проверка по клеветническата жалба. 
–––––––––––––
Де юре: Според приетия през декември 2017 г. антикорупционен закон подателите на сигнали за корупция трябва задължително да се идентифицират с три имена, ЕГН, адрес, телефон, факс и електронен адрес.

Коментари  

0 #3 Правосъдие за всеки 12-02-2018 19:04
Kaloyan Moskov от "Инициатива правосъдие за всеки": "Извинявам се, но в случая автора на статията ни подвежда.
Написаното: "като се вземат подробни писмени обяснения от Вяра Асенова Антонова, която да конкретизира периода на твърдяното от нея недостоверно отразяване на обществени и политически събития в местна медия, да посочи конкретни статии, имена на политици или общественици, събития и пр. във вр. с които Юлияна Велчева е получавала облаги, доколкото наблюдаващия прокурор ги е ценил към този момент като общи изявления." - означава, че прокурора НЕ Е започнал досъдебно проиводство, а е изискал жалбоподателя да се конкретизира. Това е много важно обстоятелество!
При започването на досъдебно производство прокурора повдига обвинение, при събран доказателствен материал. В случая НЕ Е събран доказателствен материал, а се изисква от жалбоподателя да уточни обствоятелства около събитията.
Това, че става въпрос за клевата (а то явно е така) все още не означава, че прокурора няма право да изисква обяснения от вносителя на жалбата.
Все пак т.к. посочвате името на конкретен прокурор е редно да имате впредвид, че вие също така носите отговорност за публикуваните материали. Казвам го напълно непреднамерено.

btw Имате ли информация относно проверките в столичната прокуратура относно случая "Виола".
Цитиране
0 #2 Mitko 02-02-2018 23:50
Maldjiqta gi pihe tiq laina s Penko
Цитиране
+2 #1 Синя зона 01-02-2018 07:29
Интригите се заформят на общинския пазар. Там се събират изгонените и крадливите “ченгета” и пишат доноси от несъществуващи лица и т.н
Цитиране
Последни новини