Понеделник, 11-ти декември 2023 г. | 18:57:33

Новини

Прокуратурата търси кой е причинил наводнението в Добрич

Каква е причината за наличие на приливна вълна, предизвикала смъртта на  62-годишния Сюлейман Ифраим и довела до множество материални щети. Това трябва да изясни образуваното досъдебно производство за наводнението в Добрич, стана ясно на брифинг с окръжния прокурор на Добрич Пламен Николов. Той поясни, че за целта е назначена  комплексна геодезическа и хидротехническа експертиза, която трябва да изясни кой е виновен за наводнението – природно бедствие или човешки фактор. Припомняме, че заради малкото вещи лица в страната, експертизата още не е започнала.
На въпрос на Бележник, какво ще стане, ако се окаже, че е виновен дъждът, Николов не даде пряк отговор. Обясни, че  персонална отговорност ще се търси само, ако се окаже, че човек е причинил наводнението. Окръжният прокурор напомни, че ако бъде констатирана колективна  отговорност за случилото се, не може да се търси наказателна отговорност, защото по закон не се предвижда колективна наказателна отговорност.
Разследването започна в края на юни м.г., няколко дни след като Добрич бе потопен. Въпреки че по думите на Пламен Николов, делото ще продължава до разкриване на обективната истина за трагедията, досъдебното производство няма да търси кога е как е сформиран кризисният щаб в Добрич, и дали е имал адекватно поведение.
Последни новини