Понеделник, 11-ти декември 2023 г. | 19:08:15

Новини

Прокуратурата: Кръстът върху джамията на Добрич е оскверняване

Случаят с начертания християнски кръст на фасадата на джамията "Хаджи Осман" в Добрич е изключително сериозен инцидент, заяви на брифинг днес окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов. Той припомни, че сигнал
за случая е подаден на 14 януари т.г. от районния мюфтия в Добрич Билял Дарджан. Прокуратурата пък се самосезирала след излизането на журналистически материали. Работим усилено, съвместно с полицията, увери Николов. Проведен е разговор между окръжния прокурор и районния мюфтия, в който трябвало да бъде изяснено дали начертаването на свещен знак от дадена религия върху фасадата на молитвен храм от друга религия е оскверняване. За правоверните Районният мюфтия Билял ДарджанРайонният мюфтия Билял Дарджанмюсюлмани в града този акт се възприема за оскверняване, казал мюфтията Дарджан. След това при окръжния прокурор на Добрич е проведено и работно съвещание с участието на районния прокурор на Добрич Веселин Вичев и двама служители на Първо РУ на МВР в града.
И преди е имало някакви посегателства върху джамията "Хаджи Осман" в Добрич, но те бяха дребни нарушения от типа на чупене на стъкла на прозорци, обясни Билял Дарджан, който също бе поканен на брифинга. Дори граждани, които живеят в съседство и са православни християни, бяха възмутени от изписването на кръста, добави Дарджан. За съжаление,  сградата не била наблюдавана с видеокамери.
50 действащи джамии има на територията на Добричка област, но само 30 от тях реално функционират, защото в тях има свещенослужители, обясни мюфтията. Джамията "Хаджи Осман" в Добрич е построена през 1931 година от богат гражданин мюсюлманин.
Прокурорът Пламен Николова съобщи, че по смисъла на действащия у нас Наказателен кодекс оскверняването на джамията се възприема като престъпление и подлежи на наказание. НК предвижда до 3 години затвор или пробация и глоба от 3 000 до 10 000 лв.

Коментари  

+2 #2 dido 23-01-2015 10:08
mojeli az da popitam tezi deto razru6ixa grobovete i deto publi4no si pokazaxa p....sa na bogoqvlenie kakvi prisadi polu4ixa ami sas portretite na botev levski kakvo stana s tqx.ili pak sadim xorata koito po nqkakav na4in si go vra6tat za tqx sad a zadrugite palno mal4anie. E TOVA NEMOGA DAGO RAZBERA KAMOLI DA GO VAZPRIEMA.
Цитиране
+5 #1 Анонимна 22-01-2015 16:55
Аз само за информация да попитам, някой сезира ли се когато турски/ромски деца (не им помня вече етноса, невинните да не ми се обиждат) оскверняваха гробове или портрети на национални герои? Ако да и просто съм го пропуснала, моля за извинение (прокуратурата разбира се, а не вандалите)!
Цитиране
Последни новини