Вторник, 5-ти декември 2023 г. | 10:33:01

Новини

При санирането в Добрич зазидват гнездата на гълъбите с решетки срещу хлебарки

Масово при санирането в Добрич поставят решетки на капандурите и прогонват оттам гълъбите, които обитават таваните, разказа пред Бележник нашата съгражданка Нели Райчева. Дамата, която е и доброволец към БДЗП, подала сигнал до различни институции. "Обаждах се на РИОСВ – Варна. Оттам отговориха, че гълъбите не са защитен вид и ме препратиха към РЗИ. Те пък от своя страна ме препратиха към общината."
Ето част от кореспонденцията, която Райчева си разменила с кметството във ФБ:
Нели Райчева: "При саниране масово се запушват отворите, които гълъбите ползват ползват за гнездене. Те не са защитен вид, но са живи същества и запушването е форма на геноцид срещу тях."
Община Добрич: "При извършване на дейностите по саниране на сградите се поставят решетки на техническите отвори, които целят да не се допуска развъждането на хлебарки под покривните пространства. Имаме уверението на фирмите изпълнители, че няма да допуснат да бъдат затваряне гълъби в тези отвори. Ние следим за качеството на изпълнението на договорените ремонтни дейности. Благодарим Ви за гражданската активност."
На практика обаче общината не се е ангажирала с проверка, а само е съобщила, че е  получила уверения на фирмата изпълнител.
"Реално гълъбите са прокудени от таваните на блоковете. А съм убедена, че през това време са имали малки, защото те там живеят;", споделя притесненията си Райчева.  
"Сегашните гълъбчета не са оцелели, макар родителите им да са намирали храна, но не са успявали да ги нахранят. А възрастните птици нощуват по таваните", напомня  природозащитникът.
"Надявам се да се промени нещо в бъдеще. Предстои да се санират още 18 блока в Добрич.", казва Райчева.
Преди няколко месеца сигнал за зазидани птици при саниране бяха подали и природозащитници от Бургас. Ужасените бургазлии дори чували гласовете на обречените хвъркати.


 

Коментари  

+2 #1 Йорданов 19-11-2018 17:39
И по добре.Обичам и уважавам животните , но гълъби и хора в град заедно е лошо за хората. Хлебарки, кокошинки изпражнения по терасите и прането. Отделно по колите , салмонела , да изброявам ли още на ''природолюбителите'' които една кокошка не са отгледали ?
Цитиране
Последни новини