Позитивното не може да се надгради върху негативното
виж тук! В продължение на три часа в петък Мира и Освами даваха ценни напътствия на стотината добричлии, пожелали да научат повече за холистичното здраве.
Затворете очи! Отпуснете рамене! Така Мира подкани публиката в началото. След няколко минути тя помоли хората бавно да отварят очи и да видят промените. После започна беседата.
Първият принцип за добро здраве е прочистването на тялото, защото позитивното не може да бъде надградено върху негативното, обясни специалистът. Според проучване, тялото може да носи над 20 кг непотребни вещества. И организмът трябва да се освободи от тях. Най-добрият начин да се получи е, когато ядем фибри. Те се съдържат в плодовете, зеленчуците, ядките, семената. За да излязат токсините, можем да започнем деня с няколко чаши топла вода на гладно. Добре е да се храним с алкална, а не с киселинна храна. И да намалим алкохола, за да не натоварваме черния дроб.
Белите дробове пък са едни от най-важните органи. Трябва да знаем как да дишаме, каза холистичният консултант. После пак помоли хората да затворят очи и да усетят дишането си в позата, в която са. След това да направят същото упражнение, но с изправен гръбначен стълб и с вдигнати рамене. Кой от двата начина е по-добър, попита Мира. Вторият, беше отговорът. Проблемите идват от неправилното дишане. Хората, които не успяват да получат достатъчно кислород, са по-гневни, научиха присъстващите.
Храната е следващият важен фактор. Храната дава свежа енергия на тялото, но трябва да е прясна. Преработената храна в лъскави опаковки дава само токсини, не енергия. Знаете как се отглеждат и убиват животните, припомни Мира. В месото има хормони на страха и отчаянието. Когато го ядем, ние поемаме тази енергия.
Основният принцип в аюрведа е, че ние сме това, с което се храним, обясни лекторът. Трябва да гледаме на храната като на енергия и да преценяваме, дали имаме нужда от тази енергия. Трябва да се храним опростено и да дъвчем много. За да онагледи какво означава правилно хранене, Мира разказа легендата за Епикур. За него се знаело, че се храни много сладко и всички искали да се хранят с него. И кралят научил това и поискал да разбере как става. Отишъл при Епикур и видял, че се храни сам и яде само хляб и сол. Кралят седнал до него и започнал да прави същото. С учудване разбрал, че се чувства щастлив. Поискал да се отблагодари и попитал Епикур от какво има нужда. Достатъчно е да си добър, отговорил Епикур. После той отказал всички предложения на щастливия цар. Не се съблазнил дори от предложението да получи половината царство. Накрая се съгласил да приеме само половин килограм масло. Смисълът е, че не бива да се прави нищо друго, когато се яде, разкри Мира. Трябва да се храним мълчаливо и в пълно съзнание. И е много важно да се дъвче. Тя припомни, че във фашистките концлагери давали на затворниците нищожно количество храна. Оцелели тези, които дъвчели по 300 пъти.
Холистичният специалист обясни и как емоциите влияят на здравето и разрушават баланса. Чувствата засягат пряко органите ни. Гневът вреди на черния дроб, тревогата наранява белите дробове, страхът разрушава бъбреците, а уплахата може да доведе до сърдечен удар. Трябва да знаем как да контролираме емоциите си. Това става като се отървем от негативните емоции, когато съумеем да простим и да продължим напред с позитивно мислене.
Колкото и броколи да изядем обаче, няма да сме здрави, ако сме неудовлетворени от отношенията с близките си, от кариерата и от духовността. За да се съхраним, е важно да се научим да живеем в настоящето, да не се вглеждаме в миналото и да не мислим за бъдещето, заключи Мира.
Бележник попита холистичния специалист как да се предпазим от ГМО и да стигнем до добрата храна. Ето какви съвети даде Мира:
"Трябва да подходим съзнателно и да погледнем откъде идва храната, какъв е източникът й. Трудно е да знаем дали една храна е генномодифицирана, или не. Затова търсим храна от източници, които познаваме – от село, домашни храни.
Аз съм се научила да определям храната дали е ГМО, или не, като изключа от диетата си храните, които много често са генно модифицирани. Например царевица, соя... Отделно от това, ако видите ябълка, която изглежда перфектно, до степен на съвършенство, трябва да започнете да се съмнявате в произхода й. Тя е по-скоро продукт на човека, а не на природата. На това се научих, когато бях в Щатите. Гледаш стоки, които изглеждат абсолютно прекрасно, но когато ги опиташ, имат вкус на пластмаса.
Винаги, преди да се храня с нещо, опитвам да разбера какъв е произходът му. На храните с опаковки винаги изчитам какво съдържат."
Кои са основните принципи в изкуството да живеем, обясниха днес добричлийката Мирослава Маринова и индийският монах Свами Омкарананда по време на семинар, посветен на холистичното здраве. Както вече съобщихме Свами Омкарананда е високообразован учител, електронен инженер и ядрен учен, както и духовен водач, живял с най-великите просветени Хималайски учители на съвремието ни. Нашата съгражданка Мира е холистичен консултант и в момента живее в Манила, Филипините. Биографиите им
Затворете очи! Отпуснете рамене! Така Мира подкани публиката в началото. След няколко минути тя помоли хората бавно да отварят очи и да видят промените. После започна беседата.
Първият принцип за добро здраве е прочистването на тялото, защото позитивното не може да бъде надградено върху негативното, обясни специалистът. Според проучване, тялото може да носи над 20 кг непотребни вещества. И организмът трябва да се освободи от тях. Най-добрият начин да се получи е, когато ядем фибри. Те се съдържат в плодовете, зеленчуците, ядките, семената. За да излязат токсините, можем да започнем деня с няколко чаши топла вода на гладно. Добре е да се храним с алкална, а не с киселинна храна. И да намалим алкохола, за да не натоварваме черния дроб.
Белите дробове пък са едни от най-важните органи. Трябва да знаем как да дишаме, каза холистичният консултант. После пак помоли хората да затворят очи и да усетят дишането си в позата, в която са. След това да направят същото упражнение, но с изправен гръбначен стълб и с вдигнати рамене. Кой от двата начина е по-добър, попита Мира. Вторият, беше отговорът. Проблемите идват от неправилното дишане. Хората, които не успяват да получат достатъчно кислород, са по-гневни, научиха присъстващите.
Храната е следващият важен фактор. Храната дава свежа енергия на тялото, но трябва да е прясна. Преработената храна в лъскави опаковки дава само токсини, не енергия. Знаете как се отглеждат и убиват животните, припомни Мира. В месото има хормони на страха и отчаянието. Когато го ядем, ние поемаме тази енергия.
Основният принцип в аюрведа е, че ние сме това, с което се храним, обясни лекторът. Трябва да гледаме на храната като на енергия и да преценяваме, дали имаме нужда от тази енергия. Трябва да се храним опростено и да дъвчем много. За да онагледи какво означава правилно хранене, Мира разказа легендата за Епикур. За него се знаело, че се храни много сладко и всички искали да се хранят с него. И кралят научил това и поискал да разбере как става. Отишъл при Епикур и видял, че се храни сам и яде само хляб и сол. Кралят седнал до него и започнал да прави същото. С учудване разбрал, че се чувства щастлив. Поискал да се отблагодари и попитал Епикур от какво има нужда. Достатъчно е да си добър, отговорил Епикур. После той отказал всички предложения на щастливия цар. Не се съблазнил дори от предложението да получи половината царство. Накрая се съгласил да приеме само половин килограм масло. Смисълът е, че не бива да се прави нищо друго, когато се яде, разкри Мира. Трябва да се храним мълчаливо и в пълно съзнание. И е много важно да се дъвче. Тя припомни, че във фашистките концлагери давали на затворниците нищожно количество храна. Оцелели тези, които дъвчели по 300 пъти.
Холистичният специалист обясни и как емоциите влияят на здравето и разрушават баланса. Чувствата засягат пряко органите ни. Гневът вреди на черния дроб, тревогата наранява белите дробове, страхът разрушава бъбреците, а уплахата може да доведе до сърдечен удар. Трябва да знаем как да контролираме емоциите си. Това става като се отървем от негативните емоции, когато съумеем да простим и да продължим напред с позитивно мислене.
Колкото и броколи да изядем обаче, няма да сме здрави, ако сме неудовлетворени от отношенията с близките си, от кариерата и от духовността. За да се съхраним, е важно да се научим да живеем в настоящето, да не се вглеждаме в миналото и да не мислим за бъдещето, заключи Мира.
Бележник попита холистичния специалист как да се предпазим от ГМО и да стигнем до добрата храна. Ето какви съвети даде Мира:
"Трябва да подходим съзнателно и да погледнем откъде идва храната, какъв е източникът й. Трудно е да знаем дали една храна е генномодифицирана, или не. Затова търсим храна от източници, които познаваме – от село, домашни храни.
Аз съм се научила да определям храната дали е ГМО, или не, като изключа от диетата си храните, които много често са генно модифицирани. Например царевица, соя... Отделно от това, ако видите ябълка, която изглежда перфектно, до степен на съвършенство, трябва да започнете да се съмнявате в произхода й. Тя е по-скоро продукт на човека, а не на природата. На това се научих, когато бях в Щатите. Гледаш стоки, които изглеждат абсолютно прекрасно, но когато ги опиташ, имат вкус на пластмаса.
Винаги, преди да се храня с нещо, опитвам да разбера какъв е произходът му. На храните с опаковки винаги изчитам какво съдържат."
Добавете коментар