Петък, 1-ви декември 2023 г. | 21:09:17

Новини

Постановка от Добрич получи 4 награди на феста в Каварна

Награждаване на призьоритеНаграждаване на призьоритеС четири награди от националния фестивал на любителските театри в Каварна се завърна куклено-театралната школа към ДКТ "Дора Габе" –  Добрич. В 18-тото конкурсно издание, което започна на 1 юни и завърши днес, участваха над 300 любители актьори от България и Румъния. Театралните умения на 19-те състава бяха оценявани от жури с председател доц. Виолета Гиндева и членове Станка Калчева, Крум Гергицов, Филип Трифонов и  Злати Златев.
За най-добър спектакъл бе определена постановката "Драг и робът" от Никола Русев. Неин режисьор и сценограф е Красимир Ранков. Представлението е на театрален състав при Дом на енергетика към "АЕЦ Козлодуй" ЕАД, гр. Козлодуй.
Голямата награда на името на проф. Гочо Гочев бе присъдена на  спектакъла "Добрият доктор" от Нийл Саймън с режисьор  Петър Тосков. Изпълнението е на общински театър при Дом на културата "Енергетик" – гр. Гълъбово.
Школата от Добрич се представи с комедията "Как писар Тричко не се ожени за царкиня Кита, с китка накитена" от Никола Русев. Изпълненията на младите актьори бяха оценени така:
– Първа награда за мъжка младежка роля получи Ростислав Костов.
– Втора награда за мъжка младежка роля – Ангел Михов
– Първа награда за женска младежка роля – Жана Иванова
– Постановката е класирана на трето място в категорията "Младежки спектакъл".
Сцена от постановката на добричката школаСцена от постановката на добричката школаКуклено-театралната школа в Добрич е основана преди три години. В нея се обучават 18 деца на възраст от 6 до 18 години, обясни пред Бележник ръководителят Румен Куртев. Съзнателно първата година минала в усвояване на техниката на дишане, работа над походката и правилния говор. Куртев избрал пиесата "Как писар Тричко не се ожени за царкиня Кита, с китка накитена", защото е забавна. Работили над нея 3-4 месеца. Тъй като комедията е написана на шопски диалект, се наложило да бъде обяснявано значението на доста от думите. Изговорът на шопското наречие обаче оказал положително влияние над мекия източен говор на децата от школата. Е, не минало и без преработка на текста и замяна с книжовни думи, за да може веселите случки да станат разбираеми от всички.  Решението да участваме на фестивала беше спонтанно и без специални амбиции, сподели Румен Куртев, който е актьор от ДКТ "Дора Габе" в Добрич.
Осемнадесетият национален фестивал на любителските театри с международно участие "Каварна 2015" премина под егидата на кмета Цонко Цонев и се проведе благодарение на организаторите от община Каварна, НЧ "Съгласие - 1890" - Каварна, със съдействието на Министерство на културата, уточняват от пресслужбата на морското кметство.
Последни новини