Понеделник, 11-ти декември 2023 г. | 17:37:01

Новини

Полякиня изостави трите си деца в Добрич, връщаме ги в Полша

Три деца, граждани на Полша, които майка им е изоставила у нас, са вече върнати в родината им, съобщават от правосъдното ни министерство.
Трите дечица, които са на възраст 10 г., 8 г. и 3 г., са доведени у нас от майка им, която живее известно време с българин, преди да ги изостави и да излезе от страната. На 1 ноември 2014 г. на Националната телефонна линия за деца 116 е подаден сигнал, че децата са без родителска грижа. Случаят веднага се поема от Териториалната дирекция по Социално подпомагане в Добрич. Дирекцията предприема последователно законовите мерки за закрила на децата - поставяне на полицейска закрила и настаняването им в институция.
Проверката на социалните служители установява, че децата нямат близки или роднини, които могат да поемат грижата за тях в България. Последните данни за постоянното им пребиваване са от Швеция. Цялата информация по казуса е изпратена на посолството на Полша в София.
На 6 февруари Министерството на правосъдието е уведомено от посолството на Полша, че има постановено решение от 19 декември 2014 г. на Районния съд във Варшава, с което са определени настойници на трите деца. Приложени са също три заповеди на полските магистрати за настаняване на всяко от децата в конкретен социален дом в родината им.
Министерството на правосъдието гарантира пред българските институции, работещи по случая, незабавното прилагане на решението във връзка с Регламента 2201/2003 и децата успешно са предадени на техните настойници на 13 февруари.
В отдел "Международна правна закрила на детето и акредитирани организации" към Министерството на правосъдието днес бе получено официално потвърждение от Министерството на правосъдието в Полша, че счита случая за уреден.
Посолството на Полша в България благодари на заместник-министър Вергиния Мичева Русева заради съдебно решение да бъдат върнати в Полша трите деца, пише на сайта на правосъдното министерство.
Последни новини