Понеделник, 11-ти декември 2023 г. | 17:47:30

Новини

Полицията разпространи 14 сценария, по които престъпници мамят по телефона

ttТелефонните измамници заблуждават гражданите по 14 класически сценария, съобщават в специален текст от Областната дирекция на полицията в Добрич. Добавят, че бизнесът с лошите новини по телефона се увеличава. Само за първото тримесечие на тази година са регистрирани 12 измами, срещу 11 за предходната година. Виж схемите по-долу!
Телефонните измамници са много изобретателни и с тренирани психологически умения. По време на телефонния разговор те се ориентират за възрастта на набелязаните жертви и се възползват от първоначалния шок от споделената им информация, за да ги манипулират. Често сменят сценариите и обикновено търсят своите жертви сред възрастните хора, подчертават криминалистите.
1. МНИМИЯТ ДОКТОР
Ваш роднина  е "пострадал" и се налага спешна операция. Мним доктор  Ви се обажда по телефона и Ви казва, че ще изпрати човек или санитар, на който да предадете необходимата сума за извършване на спешната операция. Човекът изпратен от "доктора" обикновено се представя за санитар от екипа му.
2. ВНАСЯНЕ НА ГАРАНЦИЯ
"Адвокат" , "следовател" или "полицейски служител" звъни предимно на възрастни хора и им съобщава, че техен внук, внучка, племенник или друг близък е предизвикал пътно-транспортно произшествие с пострадал (най-често малко дете), който е в болница с опасност за живота. Трябва да се плати определена сума като гаранция за освобождаване от арест. В повечето от тези случаи измамниците също пращат подставени лица, най-често представящи се за адвокат или помощник-следовател, които да вземат сумата и да я предадат на съответния човек, от когото зависи освобождаването на близкия.
   В други случаи измамникът се представя  за Ваш близък роднина, внук или племенник. Съобщава, че е задържан в  полицията (естествено в друг град), тъй като е причинил катастрофа и е увредил полицейски автомобил, или има тежко пострадал човек, който впоследствие е починал.  Сам или чрез негов приятел Ви моли да му услужите с пари, необходими за плащане на гаранция за неговото освобождаване. Вие предоставяте сумата на специално изпратен "посредник", с когото се срещате пред обществени сгради – поща, болница и др. За да бъдат по-убедителни, измамниците често предоставят и телефонния номер на мним полицейски служител, който да потвърди версията им.
3. ОСВОБОЖДАВАНЕ НА КОЛЕТ
Ваш роднина, с когото не сте се чували или виждали отдавна, е изпратил колет от чужбина, съдържащ скъпо лекарство, голяма сума във валута или други ценности. Трябва да дадете определена сума, за да получите колета, под предлог, че ако не се плати, от митницата ще го конфискуват. Измамниците могат да поискат да платите транспортни разходи за доставката. В повечето от тези случаи по-късно Ви търси друг глас, който се представя за вашия роднина, старае се да ви убеди колко ценна е пратката и обещава, че като се видите, ще ви плати разходите.
4. ЗАКУПУВАНЕ НА ВАУЧЕРИ
Друг сценарий е позвъняване на "близък" – племенник или друг роднина, който моли да закупите ваучери за зареждане на предплатени карти на мобилните оператори. Обикновено изтъква като причина, че  в момента му е необходимо провеждане на важен разговор, а той не може да си закупи ваучери. В тези случаи обикновено потърпевшите също са възрастни хора. След закупуване на ваучерите измамниците се свързват отново по телефона, за да научат кода на ваучера.
5. ПРОБЛЕМИ С ПОЛИЦИЯТА
В този случай непознатият се представя за служител на МВР. Обикновено обаждането е рано сутрин.  "Полицаят" назовава името Ви и Ви разпорежда веднага щом затвори, да му позвъните на определен мобилен телефон, за да си спестите проблеми с прокуратурата, следствието и т.н. Убеждава Ви, че сте извършили административно нарушение, за което дължите глоба. Глобата може да платите по два начина – като се явите в съответното РУП, или като купите ваучери към  определени мобилни оператори, и му продиктувате серийните номера.
6. ИЗГОДНА СДЕЛКА
Телефонно обаждане за закупуване на ремъци, лагери и други части  под предлог, че са на много изгодна цена и ще се продадат с голяма печалба. В повечето случаи измамникът се представя за познат. При предаването на исканата сума потърпевшите получават запечатан пакет. Обикновено той е тежък, а по-късно се оказва, че съдържа непотребни вещи.
7. ОТКУП ЗА ОТВЛИЧАНЕ
Отново жертви на измамниците са възрастни хора, този път им се съобщава, че внук или внучка са отвлечени и се иска определена сума пари, за да бъдат освободени. По телефона измамниците имитират плач и уплашен глас, с който да впечатлят и да убедят възрастния човек, че наистина техният близък е отвлечен. След като се убедят, че възрастният човек е подготвил парите, измамниците изпращат посредник, който да вземе откупа.
8. РОДНИНА В ЧУЖБИНА
Обажда Ви се човек, който се представя за близък, работещ в друга страна. Обяснява, че е изгубил парите си, а трябва да пътува за България, да постъпи на лечение или да плати нанесена от него щета при катастрофа. Моли Ви да му помогнете с определена парична сума. Предлага Ви да предадете парите на негов приятел или на изпратен от него таксиметров шофьор, за да  му спестите разкарването до банката или пощата.
9. ПОГАСЯВАНЕ НА ДЪЛГОВЕ НА ПОЧИНАЛ БЛИЗЪК
Измамниците наблюдават таблата за некролози или входните врати на жилищата. Събирайки информация за скоро починал човек, търсят близките му, като се представят за негови колеги или познати. Заявяват, че месец преди смъртта му, са му дали в заем определена сума и искат тя да им бъде върната. Притеснени и объркани, Вие сте готови да вземете дори заем от съседи, за да погасите задълженията на вашия роднина.
10. БЛАГОТВОРИТЕЛНИ КАМПАНИИ
Измамниците се възползват от наближаването на големи национални и религиозни празници, като организират различни  лотарии и томболи, с привидно благородни намерения. Използвайки името на компании и благотворителни инициативи, престъпниците се опитват да измъкнат пари от доверчиви хора.
11. ПЕЧАЛБА ОТ ЛОТАРИЯТА ИЛИ УВЕЛИЧАВАНЕ НА ДОХОДИТЕ
Измамниците ви се обаждат по телефона  и ви поздравяват за токущо спечелена награда от някаква лотария, или получавате електронно поздравление за спечелване на много пари (между няколкостотин хиляди лева или друга валута) от електронна лотария или от наследство. За да ви преведат тези суми много бързо, искат от Вас да им изпратите личните си данни и някаква сума пари. Ако реагирате на писмото, но искате отсрочка, измамниците започват да намаляват сумата, само и само да им изпратите някакви пари, докато в същото време се опитват да източат кредитната ви карта например. Когато някой стигне дотам да им преведе някаква сума и чака най-после да се добере до "огромната печалба", започва мотаене, възникват непредвидени пречки и се искат още и още пари, докато накрая измаменият се усети и спре преводите.
   В други случаи измамникът се представя за служител на пенсионно осигуряване и предлага на възрастни хора увеличаване на пенсията с 20-30 % повече за това, че имат починал съпруг или съпруг. Обяснява, че това е законно, но за целта е необходимо те да нямат никакви спестявания в банката и в дома си. Така убеждават възрастния човек да го придружи, за да изтеглят парите от сметката му. След като бъдат изтеглени, измамникът ги взема в себе си и при удобен момент се укрива.
12. ПЕЧАЛБА НА ЗЕЛЕНА КАРТА
 Тази измама се разпространява точно в момента, когато тръгва официалната уведомителна кампания за спечелилите в популярната визова лотария. Получавате електронно съобщение, че сте спечелили. Някъде по средата на дългото съобщение Ви казват, че е необходимо да се преведат по пощата около 550 долара за един "печеливш", или 850 долара "за семеен статут", както и че "Ако парите не пристигнат до три седмици, след получаването на електронната поща, ще смятаме, че спечелването на зелената карта не Ви интересува и се отказвате от нея".
13. САНИРАНЕ ИЛИ РЕМОНТ НА ЖИЛИЩА
Измамниците заговарят най вече възрасти хора, на които обещават, че ще извършат външна санировка на жилището им за минимална сума пари, но при условие, че няма да казват на никого колко пари са дали за санировката и ще бъдат като рекламно лице на фирмата, която представят. В процеса на работата си измамниците предоставят на жертвите договор, който те подписват, без да имат възможност да разберат и прочетат. Впоследствие хората разбират, че трябва да заплатят в пъти по-голяма сума пари от първоначално договорените.
 Има и друг вариант, в който лицата се представят за служители на общината, които са предприели кампания по възстановяване или ремонт на жилища. За целта гражданинът трябва да им предаде парични средства, с които ще се извърши ремонтът, като след завършването му същите средства ще бъдат възстановени от страна на общината.
14. ИЗМАМИ НА ДЕЦА
Измамниците се обаждат по телефона, като се представят за длъжностни лица и обясняват на децата, че техен родител се нуждае от тяхната помощ, защото е причинил ПТП с пострадало лице, или той самият е пострадал при катастрофата. За целта искат от детето да каже къде живее и да предостави мобилен телефон за връзка с него. За да спести неприятностите на родителя си трябва веднага да събере всички пари и ценности, които имат в къщи и да ги занесе на определено място, или да ги пусне през терасата на мнимото длъжностно лице.

КАКВО СЪВЕТВАТ ОТ МВР:

– Не спирайте да предупреждавате близките си за опасностите по телефона и отново им разкажете за всички видове измами.
– Нека възрастните да не се доверявят само на телефонното обаждане. Близките пък да обясняват непрекъснато на своите по-възрастни родители, че, когато непознат звънне по телефона и съобщи за нещастие с роднина, което струва пари, стопанинът трябва да настоява за лична среща, да пита за имена и събития, които лицето от телефона би трябвало да знае, да търси обратна връзка с него, да се свърже с други свои познати, роднини или с полицията на телефон 112.
Последни новини