Петък, 1-ви декември 2023 г. | 20:49:38

Новини

По заповед на премиера: Трима министри търсят спешно решение за добива на газ в Добруджа

Снимка: МССнимка: МСМинистрите на околната среда Нено Димов, на енергетиката Теменужка Петкова и на земеделието Румен Порожанов "в спешен порядък да намерят решение на въпроса" за добива на газ в Добруджа. Това е разпоредил днес премиерът Бойко Борисов, след като се срещнал с кмета на община Генерал Тошево Валентин Димитров, съобщават от пресцентъра на правителството. По време на срещата е бил обсъден резултатът от проведения наскоро референдум в добруджанската община, когато повечето от тошевци се обявиха против добива на газ в региона.
Припомняме, че инвестиционно намерение за добив на природен газ в находище „Спасово“ бе заявено от компанията "Русгеоком БГ". Дружеството настоява, че добивът ще е по конвенционална технология и няма да се използва фракинг.  
Преди допитването в Генерал Тошево имаше протести на граждани и земеделски производители заради опасения, че водата и почвите в Добруджа ще бъдат замърсени.
По време на срещата днес Борисов е поискал от министрите да намерят решение по въпроса с притесненията на хората.
Съгласно закона за подземните богатства Министерството на енергетиката няма да предприеме никакви действия по издаване на разрешение за добив на газ в блок "Добрич" преди да получи становище по оценка на въздействие върху околната среда, уверила по време на срещата министър Теменужка Петкова.
Кога обаче екоинспекцията ще разгледа екооценката на инвестиционното намерение, ще зависи от допълнителните становища по случая.

Коментари  

+5 #2 Моравин 04-01-2018 17:50
Гласували са 52% от имащите право на глас, а от тях - 99,9% са гласували срещу добива на газ. Така че пряката демокрация казва "НЕ" на добива на газ в Добруджа.
Решението е: "Долу корпоративните ръце от Добруджа!"
Цитиране
-3 #1 !!! 03-01-2018 21:49
По- малко от половината, имащи право на глас са гласували.Това не е "повечето тошевци".
Цитиране
Последни новини