Понеделник, 11-ти декември 2023 г. | 17:35:00

Новини

Пак откриха занижени обороти в китайския магазин в Добрич

Китайски магазин в Добрич, който отчита нереално ниски обороти, е един от първите обекти, чийто касов апарат инспекторите от НАП Добрич наблюдават дистанционно със спецсофтуер. Проверяват се всякакви търговски обекти – питейни заведения, магазини за дрехи, съобщават от местната приходна агенция.  
На този китайски магазин данъчните в Добрич са извършили проверка и през месец февруари 2015 година, когато са съставени 7 акта за същото нарушение. За повторното, грубо нарушаване на данъчните правила санкцията за съставените актове ще бъде в размер от 2000 до 4000 лева и обектът може да бъде запечатан  за срок до 30 дни.
За да са сигурни, че софтуерът не греши, данъчните извършват контролна покупка в магазина и установяват, че покупките не се отразяват на касовия апарат, който има връзка с приходната агенция, а се издават от компютърна система с нефискален принтер.
От началото на месец юни до момента екипите на "Оперативни проверки" при НАП Добрич са извършили 190 проверки на обекти за продажба на промишлени стоки, заведения за хранене и развлечения, плажове и атракциони в Добрич и Северното Черноморие. Съставени са 76 акта за установяване на административно нарушение, като най-често те са за неиздаване на касови бележки,  разлика в касовата наличност и отразените на фискалните устройства продажби.
От НАП Добрич напомнят, че всяка покупка на стоки и услуги, която се извършва срещу заплащане в брой, трябва да е съпроводена с издаването на касова бележка. На касовите бележки в долния ляв ъгъл задължително трябва да има изобразена картата на България около индекс BG.
Нека гражданите, на които се издават касови бележки без този реквизит, да сигнализират в приходната агенция на тел. 0700 18 700.
Последни новини