Петък, 1-ви декември 2023 г. | 22:40:00

Новини

Опасен грип идва с топлото време

Със затоплянето на времето и събирането на повече хора на едно място ще започне и все по-сериозното разпространение на ентеровирусите, които причиняват така наречения летен грип, съобщава пред "Преса" д-р Атанас Мангъров, началник на детското отделение на Инфекциозната болница в София. Вече има единични болни случаи, но заразата ще се активизира в края на месеца. Пикът се очаква да е през юни и юли.
В момента все още върлуват рино- и аденовируси, които причиняват хрема, болки в гърлото и кашлица, но заболеваемостта е ниска в цялата страна - 48 на 10 000 души. Най-много са болните в Габрово, Стара Загора и Ямбол.
За разлика от пролетните зарази летният грип ще протича сравнително тежко – с висока температура, отпадналост, болки в мускулите, кашлица. Най-уязвими са децата, които никога не са се срещали с някой от подвидовете на ентеровирусите. Затова и при тях лекарите очакват инфекцията да протича най-тежко, като в до 2% от случаите има опасност от развитието на менингит и енцефалит.
"Вече има няколко случая в страната на хлапета с вирусен енцефалит. При него се засяга самото мозъчно вещество, децата стават неконтактни, правят гърчове, дори може да се стигне да внезапно спиране на сърцето или дишането", обясни д-р Мангъров.
При възрастните лекарите очакват грипът да доведе до повече усложнения на дихателната система като бронхити и пневмонии. Съветът е да не бързаме да се самолекуваме с антибиотици, защото тези усложнения се появяват едва след седмия ден.
Последни новини