Петък, 1-ви декември 2023 г. | 21:21:29

Новини

Нови шест мъртви пеликани в резервата Сребърна

Нови шест мъртви пеликана са намерени в понеделник в резервата Сребърна, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра д-р Себахтин Халид. Ще бъдат направени изследвания за причините за смъртта на птиците. Екип на БАН е пуснал малък летателен апарат с камера, за да се види дали има умрели други защитени видове птици, съобщава бТВ. Припомняме, че миналата седмица бяха открити 21 мъртви пеликана. Сега мъртвите птици в резервата стават двадесет и седем.
Според изследванията първите 21 мъртви пеликана са били заразени с птичи грип (H5N1). Миналата седмица Областната епизоотична комисия в Силистра набеляза мерки за ограничаване и ликвидиране на болестта.
Обособени са трикилометрова и десеткилометрова предпазни зони.
Първата зона е около огнището на заразата и включва резервата и село Сребърна. В десеткилометровата наблюдавана зона влизат Силистра, селата Ветрен, Айдемир и Полковник Ламбриново от Силистренската община, общинският център Ситово и селата от тази община Попина и Поляна.
Въвеждат се ограничителни мерки за преместване и превозване на птици, изпращане на яйца за люпене, търговия с птиче месо, пускане на свобода на отглеждани на закрито диви птици, лов на пернат дивеч и други дейности.
Съвместно с Българското дружество за защита на птиците ще се следи за здравния статус на дивите птици в резервата Сребърна, ще се засили наблюдението на диви водоплаващи птици. Въвеждат се постоянни дежурства на ветеринарномедицинските специалисти и горещи телефони за сигнали.
Последни новини