Петък, 12-ти юли 2024 г. | 17:44:07

Новини

Николова пред протестиращите: Съдът ще каже кмет ли ще бъда, или областен!

"Добрич не ви иска!", "12 години на гърба ни стигат!", "Долу ръцете от Добрич!" Такива лозунги издигнаха петдесетина протестиращи добричлии пред областната управа тази вечер. Гневните хора се събраха пред сградата, за да кажат на новоназначения областен управител на Добрич Детелина Николова, че трябва да си подаде оставката.  Губернаторката обаче не пожела  да разговаря с тях и им прати зам. областния Манушев да им чете  нейното изявление. Това ядоса гражданите. "Николова не искаше да ни приеме като кмет, сега отказва да говори с нас и като областен, възмутиха се те, излязоха от фоайето, но не се разотидоха. Двайсетина минути по-късно към протестиращите се присъедини и бившият кандидат за кмет на Атака Атанас Атанасов Той обясни присъствието си с това, че МС е наложил за областен управител човек, който е загубил доверието на хората в Добрич. Напомни, че за освобождаваното на д-р Новоселска липсват мотиви. Докато хората се уговаряха как да продължат с протестите всяка вечер, Николова все пак се появи и обяви, че ще отговаря на въпросите. Тя застана на стълбите над протестиращите и отговаряше от разстояние около 4-5 метра. Зад гърба й стояха полицаите. Ето какво я попитаха гражданите и как тя отговори:  
– Госпожо Николова, днес ви назначиха за областен управител, а в същото време съдът брои бюлетини. Вие кмет ли искате да сте, или областен управител?
– Като кандидат за кмет, знаете резултатите какви са. Обжалва ги ПП ГЕРБ. Жалбата в Административния съд е внесена от ГЕРБ по надлежния ред. Днес беше първото заседание. Какво ще бъде решението, времето ще покаже. Вярвам в административната система, най-вече в правосъдната. Тя ще си каже своето решение след всички заседания. Това, което днес се случва, е, че  встъпвам в длъжност като областен управител по решение на Министерски съвет.
– Кой ви предложи?
– ....
– Какво ще стане, ако спечелите в съда. Какво ще се случи с града ни?
– На този въпрос сега не мога да ви отговоря. След като приключи решението, може да ми зададете този въпрос. Съвсем нормално е.
– Ако съдът излезе с решение, че сте загубили, ще се оттеглите ли с достойнство?
– Не ви разбрах?
– Ако съдът излезе с решение, че сте загубили, ще се оттеглите ли с достойнство? Знаете, че градът не ви иска.
– Отново ви уведомявам – решението да бъда областен управител е на Министерски съвет. Аз го изпълнявам.
– Защо не си тръгнахте от този мандат след три мандата?
– Вижте какво, тръгването от един мандат е резултат от избора. Аз имам достатъчно проценти. (смее се) и вие знаете, че разликата е един процент и малко отгоре. Така че, ако тази група граждани е преценила, че не желае този кмет, има друга група граждани, които желаеха друго. Изборите отсъдиха това. Политическото решение на България е управление на държавата. Така че вие може да сте спокойни, имате избран кмет и може да работите с него, ако не преценявате друго.
– Госпожо Николова, вие член ли сте на ГЕРБ?
– Да.
– Като член на ГЕРБ ще помагате ли на избрания кмет, или ще стопирате неговите решения?
– Встъпването ми в длъжност на областен управител означава да спазвам законодателството и вменените ми задължения по закона за администрацията.
– Отговорете ми на въпроса! Вие готова ли сте да работите заедно с новия кмет за някаква промяна.
– Това, което съм направила като кмет за тези три мандата, промени визията на града и всички ние се гордеем с това. Общинските съветници и кметът, ако желаят да им помагаме ..(в това време хората се развикаха, че паркът и центъра не са достатъчни за лицето на града) Моля ви не крещете. Отговарям на вас, нали така? Ако ни бъде поискана помощ и съответно подкрепа за това, което сме направили да бъде продължено, естествено че като човек, живущ в този град, ще правя необходимото и ще ги подкрепям.
– Как ще осъществявате контрол по решенията на ОбС?
– Законосъобразно.
– Госпожо Николова, Цветан Цветанов обяви, че в Добрич РБ е купувал цигански гласове, ваучери. Информирана ли сте за това?
– Аз коментар по този въпрос нямам.
– Добре де, кой осведомява Цветанов, за да каже това нещо по националните телевизии? Ако се докаже, че ГЕРБ е купувал цигански гласове на първия тур, бихте ли си подали оставката като областен управител?
– Единственото, което заявявам (повишава глас)– Административен съд е този, който след подадената жалба от политическа партия ГЕРБ, ще оповести своето решение. В резултат на това, може да има, може и да няма други действия.
– Колко струваше кампанията ви на тези избори?
– Прощавайте, не ви чух.
– Колко струваше кампанията на кандидата за кмет Детелина Николова?
– Не мога да ви кажа. Политическа партия ГЕРБ е задължена съгласно законодателството. Има щаб, който работеше и тя ще си декларира пред Сметна палата разходите.
– И вие не знаете колко струва?
– Не! Това ли е? Довиждане, лека вечер. ( Прибира се в сградата на областната управа)

Коментари  

+2 #4 Ива 18-11-2015 09:10
Цитат от обективен:
Предлагам този запис да бъде изпратен на Министерски съвет,за да лъсне истината,че се опитват да ни натрапят това непочтено просто човече!)

Да има написано възражение , което ще бъде изпратено до МС и Омбусмана, събира се в момента подписка в подкрепа на това възражение
Цитиране
-2 #3 andrian 13-11-2015 22:33
Q stiga le
Grada e na 2...tova zna4i 50/50.. 6te go vidim Dakata i koq grupa mastiti biznesmeni sa zad nego...
Цитиране
+3 #2 Никол 13-11-2015 10:40
Скивай наглост!
Цитиране
+4 #1 обективен 13-11-2015 04:50
Предлагам този запис да бъде изпратен на Министерски съвет,за да лъсне истината,че се опитват да ни натрапят това непочтено просто човече!)
Цитиране
Последни новини