Сряда, 29-ти май 2024 г. | 17:16:47

Новини

Наводнените хора искат да бъде изградена дига над дерето в Добрич

На срещата пристигнаха хора, които не са в списъка за помощи, но имат въпроси към общинската управа. На срещата пристигнаха хора, които не са в списъка за помощи, но имат въпроси към общинската управа. Ако дъждовете през февруари бяха малко повече, щяхме да се издавим всичките. Как ще ни гарантирате, че водата от дерето няма отново да ни залее? Това попитаха днес кмета Детелина Николова наводнените хора от Добрич. Срещата между пострадалите и кметския екип се проведе в късния следобед, но не беше огласена пред медиите.
По сведения на Бележник, на сбирката са били поканени само тези от пострадалите през юни граждани, които имат издадени заповеди за премахване и възстановяване на сградата, или предписания за укрепване. На срещата обаче пристигнаха хора, които не са в списъка за помощи, но имат въпроси към общинската управа.
537 315 лева са отпуснатите средства за обезщетения от Междуведомствената комисия, но е усвоена само част от сумата. Целта на събирането е да се дадат още разяснения, защото размерът на помощта е по-голям от представените документи за разход, обясни кметът Детелина Николова.
Дерето е чисто, повтаряше Детелина НиколоваДерето е чисто, повтаряше Детелина НиколоваСвършиха парите. Нямам какво да вложа, ожали се собственик на пострадала сграда, който е обезщетен с 9 хиляди лева, но е представил документи само за 2 500 лева. Откъде да взема още пари? Имам да давам
на банките, само жена ми работи. Как да стане това, вайкаше се човекът. Авансово не могат да бъдат дадени средства, обясни кметът Николова.
Всичко съм възстановил, но влагата до един метър не изсъхва. Пак трябва да се прави ремонт, а средствата свършиха. Мирише на мухъл, разказа друг пострадал. Има си технология, през зимата не могат да се вършат някои строителни дейности, беше отговорът на кметицата. Хората споделиха и съвсем конкретни лични казуси. Имаше и такива, които не  са подали декларации в данъчното, но чакат обезщетение.
След тях взеха думата тези, които не чакат помощи. Осем месеца сън за нас няма! При всяко наводнение треперим, проплака гражданка и поиска да бъде издигната стена над терена край фирма "Свежест". Хората се жалваха, че нямат пари да продължатХората се жалваха, че нямат пари да продължатОбщината е заделила средства за почистване на крайречната зона, съобщи Николова. "Сами се убедихте, че почистихме и удълбочихме коритото на реката. Чистотата на дерето не е грижа само на общината. Моля, ако забележите фирма да изхвърля отпадъци, обадете се", призова кметицата. Добави, че не е трябвало да се дават в годините строителни разрешения за сгради край дерето.
Дерето наистина е почистено идеално от TeMax до "Бряст", съгласи се друг от присъстващите. И въпреки почистеното дере, при последните дъждове оставали само няколко сантиметра, водата да тръгне към "Дъга Апостол". "Ако се направи дига, няма да става така. Ако дъждовете бяха малко повече, пак щяхме да се издавим", говореше и емоционално ръкомахаше пострадалият. Друг човек пък донади, че всичко бил възстановил със свои пари и с помощта на приятели. "Имал съм бол пари, дал съм! Как обаче ще ни гарантирате, че като завали отново, дерето пак няма да прелее", запита мъжът. "А как според вас трябва да гарантираме, че няма да се източват аварийно язовирите от съседни територии, откъдето дойде голямата вълна", отговори му с въпрос Детелина Николова. Ние трябва да поддържаме чисто дерето. Ще се проведат дейности т.г. за оттичане на водите, каза още кметицата.
"Това дере не може да поема толкова вода, заобаждаха се хората. Преди хич не се пълнеше дерето, чуха се други гласове. "Кажете къде не изчистено! Общите приказки не помагат на никого!", опонираше градоначалничката. Гражданите взеха да й обясняват – каловата станция на Вик, Кауфланд, до автогарата. "Непрекъснато обикаляме всички зони. Не дерето е непочистено, а зоната около магазина, който си има съответните задължения. Общината е дала предписания на оператори и фирми. Имат срок до март", разясни Николова.
Тръбите са затлачени. Шахтите са пълни, продължаваха да нареждат хората. Предстои оглед с ВиК, рече  Николова и обяви край на срещата. Хората обаче се скупчиха около нея и продължиха да говорят за тапите и затлачванията. Дерето е изчистено до поликлиниката, но след нея не е, мърмореха в тълпата. На въпрос на Бележник, има ли глобени граждани и фирми за замърсяванията, Николова отговори с въпрос: "А чухте ли всички, че дерето е чисто? Някой подал ли е сигнал за замърсено дере. Нямаме такива!" Впоследствие обясни, че има глобени за строителни отпадъци. "Има актове правени. Даже има обжалвания в съда. Колко са, сега не мога да кажа", отсече кметицата.

Коментари  

+1 #1 Въпрос 25-02-2015 02:39
Ако е цитирано правилно изявлението на г-жа Николова- "А как според вас трябва да гарантираме, че няма да се източват аварийно язовирите от съседни територии, откъдето дойде голямата вълна", отговори му с въпрос Детелина Николова."- това за пореден път говори, че за съжаление кметът на град Добрич меко казано не е в час и не си е научил урока прилежно. Няма никакви язовири от съседни територии и общини, които да се изливат в дерето на река Добричка. Една от причините и вините е и човешката грешка при планирането и усвояването на територии около дерето в рамките на града- определена вина за което носи и кметът на общината, особено ако е бил продължително време във висшето ръководство на администрацията и вече 3 мандата кмет.
Цитиране
Последни новини