Понеделник, 11-ти декември 2023 г. | 18:33:53

Новини

НАП Добрич намери укрити доходи за 20 млн. лева

След 43 ревизии на физически лица от Североизточна България през първите шест месеца на годината, екипите на НАП  Добрич са установили допълнителни размери на данъчни задължения за  1 917 180 лева. Това предполага, че укритите доходи са в размер на близо 20 млн. лева, съобщават от НАП.
850 физически лица в България, които са били ревизирани в периода от януари до юни тази година, са укрили 20 млн. лв. данък върху доходите, сочат данните на приходното ведомство. На всички лица са издадени ревизионни актове. Ако сумите не бъдат платени в доброволния двуседмичен срок, те ще бъдат събирани принудително.
Над 80% от всички ревизии на физически лица се извършват, за да се установи съответствието между имущество и доходи. Най-често срещани са случаите, в които имуществото - имоти, автомобили, лични вещи, които един човек притежава, е на много по-висока стойност, отколкото официално обявените му доходи. В този случай ревизорите оценяват стойността на имуществото, съпоставят я с приходите и върху разликата налагат дължимия данък с лихвите за последните 5 години. Общият размер на установените задължения за данък върху доходите на физическите лица за шестте месеца на 2014 г. е 33 млн. лв.
При ревизиите данъчните използват информация не само за апартаменти, къщи и автомобили, които се регистрират пред различни държавни органи, но и обявления за индивидуални покупки на висока стойност като яхти, битова техника, скъпи бижута и др.
Всяка регистрирана по ДДС фирма в България подава в НАП месечно информация за купувачите си, включително техните имена и ЕГН. По този начин компютърната система често засича случаи, в които месечните вноски по лизинг и ипотечен кредит, например, са на стойност в пъти по-висока от официалния доход на съпрузите в едно домакинство.
Последни новини