Събота, 2-ри декември 2023 г. | 18:18:25

Новини

На 24 май слънцето грее за всички българи

Най-българският празник! Така възкликват всички българи, когато стане дума за 24 май. Денят на Кирил и Методий е единственият в празничния ни календар, който не носи противопоставане, повод за гордост е, почитан и уважаван е от всички прослойки в родината ни.
Факт – празникът на буквите създава невъзможното в други случаи единодушие. На този ден всички управници, произнасят приповдигнати слова, в които задължително обясняват колко важна е писмеността и културата, припомнят ни величавото минало, за да се гордеем със скромното настояще и да вярваме в необозримото бъдеще. Празникът на духовността се превръща в празник на извисеността, която се  въздига над посредствеността и падението в настоящето. На този ден се радваме на грамотните, защото в останалото време ни тормозят неграмотните. Тачим културните хора и творците, защото в другите дни робуваме на нискокултурните. Или си говорим на различни езици с управниците.
И въпреки това на 24 май светът за българите е такъв, какъвто го е защитил Константин Философ пред триезичниците – еднакъв за всички. Защото в началото е словото! Честит празник!

Коментари  

+2 #1 ILIEV 24-05-2015 07:28
Единодушие ще е, ако всички пишехме по един и същ начин и говорехме един и същ език. Да се надяваме, че с информатизацията, това ще се случи. Виждаме все повече и повече неудобството да пишем с различни символи. Бог ни е създал с любов, дал ни е словото и всичко, от което сме се нуждаели. Дяволът обаче ни е направил горди. Втълпил ни е, че трябва да сме различни и да се гордеем с различията си. Като например "Горд съм, че съм Българин", "Горд съм, че пиша по различен начин", "Горд съм, че съм добруджанец", но и това не ми стига. Ще започна да се гордея, че съм от Тошево , което ме прави по-специален от останалите добруджанци. В Тошево ще започна да се гордея с махалата, в която живея, а в собственото си семейство с това, че съм мъж. Ако на събора в нашето село, видя някои от съседното, вместо да се зарадвам, че празникът може да ни сближи, сприятели и приравни, аз ще се обадя на приятели, за да се съберем и набием чуждоселците. Нали ние сме по-велики, ние сме различни. Дяволът ни е дал глупостта и гордостта, които ни карат да си намираме какви ли не мотиви, за да сме по-различни, по-велики и по-съвършени от другите.
Обичам славянската култура , но ще се радвам, ако някой ден заговорим и запишем по един и съш начин, ако всички се обичаме и спрем да се бием в гърдите и търсим глупави причини за да се "гордеем" с нещо, което другите нямат. И ако принципите на фашизма потенциално изчезнат от нашите съзнания.
Цитиране
Последни новини