Сряда, 29-ти май 2024 г. | 17:18:53

Новини

МОСВ: Нивата на реките са високи, почвите са преовлажнени

Водните количества на почти всички наблюдавани реки са над праговете за високи води. В почти цялата страна почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток, пише на сайта на Министерството на околната среда и водите.
По данни на НИМХ към БАН утре валежите ще продължат и в крайните югоизточни райони дъждът ще премине в сняг.
Очакваните количества за събота в Западна България са 5-15 л/кв.м., в Централна - 10-20 л/кв.м., в Източна - 20-30 л/кв.м. В неделя все още ще превалява сняг, но от запад валежите ще отслабват и ще спират. Количества: в Западна и Централна България 1-5 л/кв.м, в Източна до 10-15 л/кв.м.
На базата на метеорологичната и хидрологична обстановка се очаква повишение на нивата на реките в почти цялата страна. В резултат на прогнозираните количества валежи от дъжд и сняг и намалената ретензионна способност на почвата са възможни съществени повишения на речните нива в страната, предупреждават от екоминистерството.
На сайта на МОСВ е публикувана и подробна информация за прогнозни повишения на наблюдаваните реки.  Сред изброените с очаквани по-сериозни  водосбори на 7-ми март са и Добруджанските реки.
В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.
Последни новини