Петък, 1-ви декември 2023 г. | 22:40:37

Новини

Москов ще закрива ТЕЛК, лекари с лиценз щели да освидетелстват

ТЕЛК комисиите да се закрият, а лицензирани лекари със специалност и определен стаж да освидетелстват пациентите. Това е идея, по която работим с Министерството на труда и социалната политика, съобщи в парламента здравният министър д-р Петър Москов. Подобна практика имало в европейски държави като Хърватия, Испания, Холандия и Германия.
Няма нужда от ТЕЛК. Всеки лекар ще може да издава медицински експертизи за неработоспособност и така ще отпадне чакането на опашки, смята Москов.
Според него, ако системата се промени и всеки лекар ще може да освидетелства инвалиди, нуждата им от социални придобивки и облекчения впоследствие пък ще се определя от социален работник.
"Абсурдно е ТЕЛК да отпадне, в комисиите се определят както степен на работоспособност, така и степен на инвалидизация, кой лекар има такава квалификация", коментира обаче пред "Сега" депутатът от ДПС и бивш социален министър Хасан Адемов. Освен това в комисиите има лекари с различни специалности - според уврежданията на пациентите. Отделно не е ясно и как ще се осъществява контролът при издаването на решения за инвалидност. "Ако сега имаме 380 000 инвалиди, при подобна промяна те ще станат 1 милион", смята Адемов.
Последни новини