Събота, 2-ри декември 2023 г. | 18:18:32

Новини

Младите творци да побързат – фестът В ДВОРЕЦА е безплатен до 15-ти

Започнаха ранните регистрации за Международния късометражен фестивал В ДВОРЕЦА. Първото повикване  от организаторите на форума в Балчик е актуално до 15 ноември. Успеят ли да заявят продукциите си в този срок, авторите на филми  ще бъдат освободени от такса за участие.
Студентите и младите хора в неравностойно положение имат броени дни,  в които да ползват опцията за безплатно включване на филмови заглавия в 13-то издание на престижния фестивал в ДКИ "Двореца". До официалната селекция, предвидена за 20 април 2015 г., таксата за приемане на  аудиовизуални произведения ще достигне 75 евро.
Организаторите очакват интересни, оригинални и намигащи на зрителя продукции  с продължителност не повече от 27 минути. Те трябва да са завършени през последните две години. Заглавия, показвани публично в България или публикувани в интернет, не могат да попаднат в международната състезателна програма. Най-талантливите творци  ще се борят за наградния фонд от 10 000 евро в кюлчета злато. Фестивалът си запазва правото филмите, които не са събрали достатъчно селекционни точки, да бъдат включени в някои от тематичните събития,  подготвени за зрителите.  Организаторите предвиждат да заплатят такса за излъчване под формата на 40 китри (китра e фестивална валута с приблизителната равностойност на 1 евро) за всеки филм, селектиран за участие в международната състезателна програма.
Време е продуцентските къщи, дистрибуторските компании, филмовите академии, телевизиите и  творческите асоциации също да заложат визуалното събитие край морето в календара си за следващата година. Платформата за изява на млади творци и доказани професионалисти ще стартира в края на  месец юни. Последното й издание събра над 1600 късометражни продукции, 120 режисьори представиха свои филми в конкурсните програми.
Последни новини