Събота, 2-ри декември 2023 г. | 18:18:19

Новини

Критично е положението в северната част на Добрич

Бедствието в Добрич | Кадър от видеото на Николай Мирчев, публикувано в YouTubeБедствието в Добрич | Кадър от видеото на Николай Мирчев, публикувано в YouTubeНа четвъртия ден след потопа положението в северната зона на Добрич продължава да е критично. Нивото на водата в района около Хуманитарна гимназия е спаднало едва с 15 см, съобщават от кметството в града. Оттичането е много бавно и изцяло затруднено поради силно оводнени  и заблатени местности по разлива към изхода на града в посока село Врачанци. Спасителните екипи са съсредоточили усилията в почистване на деветметрова шахта на калова станция "Свежест", която е в тиня и вода. В съседство теренът представлява езеро с ниво на водата около 1 метър. Вече започна  изгребване на вода и земни маси и извозването им към други райони.  В района се насочват непрекъснато доброволци и техника за събиране на наноси, покъщнина и всякакви отпадъци.
 Без ел. захранване продължават да са блоковете 49, 51, 53 и 55 в ЖК "Югоизток". Там има 420 абонати на Енерго Про. 3 екипа на енергийното дружество работят по трафопоста, захранващ блоковете, който е наводнен и  все още е в тиня. След неговото въвеждане в действие ще продължи работата в късните часове по наводнените ел. табла в блоковете. В останалите улици на квартал "Югоизток" доброволци помагат на гражданите да изнасят тинята и други отпадъци. Има и техника за изнасяне на увредена покъщнина.
Над 600 сигнала от началото на бедствието са подадени в пожарната, съобщават от ОД на МВР. Екипи от ОУ ПБЗН – Добрич, Шумен, Силистра, Разград, Стара Загора и Пловдив са ангажирани с отводнителните работи на територията на област Добрич.  Служителите на Пожарна безопасност продължават да се отзовават на всички сигнали на граждани и фирми, като същевременно работят на терен в координация с общината.
Община Добрич търси помощ от фирми за осигуряване на фадроми, бордови камиони и самосвали. Чрез Междуведомствената комисия се търси съдействие за предоставяне на препарати против вредители – комари и гризачи. Ще се премине към дезакаризация на пострадалите райони и измиване с дезинфектанти. Осигурени са 2 тона белина за дезинфекция на улиците.
Осигурени са доброволци, регистрирани към Бюрото по труда, които се включват в почистването на кал и наноси в Градски парк "Свети Георги" и ДКЦ II.  
Община Добрич ще  апелира към личните лекари за издаване на нови рецептурни книжки, тъй като има граждани, на които документите са унищожени.  В кметството продължават да приемат заявления за временно настаняване в общински жилища. Дирекция "Социално подпомагане"  обхожда пострадалите имоти за да може да бъде отпусната еднократна финансова помощ.
Последни новини