Неделя, 10-ти декември 2023 г. | 06:40:18

Новини

Кристин Димитрова: Чуждата преса пише най-вече за народната ни музика

 Кристин Димитрова Кристин ДимитроваКак изглеждаме в чужбина? Какво е писано за България преди и след 10-ти ноември? Отговорите на тези въпроси сподели с добричката публика ексжурналистът и настоящ преподавател и писател Кристин Димитрова. Дамата, която в момента преподава в катедра "Западни езици" в СУ, гостува в града ни на 5 май. Срещата беше  в Огледална зала "Нели Божкова". Преди това организаторите от община Добрич изпратиха презентация, озаглавена: "Кристин Димитрова един ден в Добрич".
Дали заради дъждовното време, дали защото същата вечер предстоеше театрална премиера, или заради някаква друга причина, но 5 минути преди началния час върху столовете, наредени като в киносалон, бяха седнали точно 5 души. Минутка преди 18 часа обаче в залата влязоха под строй 30-40 гимназисти, водени от учители. Към тях се присъединиха и още няколко възрастни почитатели на духовните срещи.
Не очаквах толкова голяма зала. Мислех, че ще е нещо по-интимно, промълви в началото гостенката, очевидно леко стъписана от тийнейджърската аудитория, въдворена сред помпозната тържественост на залата. Разказът за работата на Димитрова като сценарист на режисирания от Георги Дюлгеров филм "Козелът", не събуди любопитството на подрастващите. Следващата част от срещата обаче предизвика сериозен интерес, главно измежду дузината възрастни зрители.
Знаете ли с какво най-много сме известни по света?, попита Кристин Димитрова. С операта, се чу глас от залата. Много сте близо до отговора, засмя се гостенката. После обясни, че преди 10-ти ноември чуждата преса е писала най-много за народната ни музика. В тригодишните си изследвания над текстове в 65 англоезични издания, Кристин Димитрова установила, че вестникарските разкази за културата на една страна са като висшата мода – разчитат на традицията и ПубликатаПубликатапарите. Така отзивите за "Мистерията на българските гласове" били повече от ласкателни. Другата положителна тема, с която страната ни фигурирала по страниците на чужбинската преса, била темата за тракийското злато. Убийството на Георги Марков, атентатът срещу папата и възродителният процес пък дали повод за множество негативни коментари за България, написани в последните 10 години от социализма.
"Въобще в очите на чужденците страната на  българите изглежда като земя, на която са живели траки, после имало пет века османско робство, после държава, която през Втората световна война е съюзник на германците и накрая идва социализмът."
Доста различна картина виждат чуждите журналисти след падането на желязната завеса. Те описват една България, в която има какво да се разгледа. Особено след като са посетили старопрестолния град Велико Търново. Чужденците са много впечатлени и от добрата българска кухня и посвещават доста редове на вкусната храна в България. Като цяло обаче вестниците наблягат преди всичко на сензации и куриози, сподели Кристин Димитрова. Затова ли напуснахте "Труд"?, излюбопитстваха от публиката. "Напуснах "Труд", защото смятам, че този вестник не изпълнява своите задължения към читателите, призна  ексжурналистката. Значи не трябва да вярваме на вестниците, реагираха зрителите. Между 30 и 50 процента, беше отговорът.
В края на срещата Кристин Димитрова прочете пред притихналата аудитория част от своите философски стихотворения. Спонтанни ръкопляскания прекъсваха четенето.

Коментари  

0 #1 А. Георгиева 07-05-2016 19:35
"Напуснах " Труд", защото смятам, че този вестник не изпълнява своите задължения към читателите, призна ексжурналистката. Значи не трябва да вярваме на вестниците, реагираха зрителите. Между 30 и 50 процента, беше отговорът."
На някои журналисти вярвам около 1 процент. И има защо. На всички, които бяха в залата, аз благодаря и се извинявам за категориите: "възрастни почитатели на духовни срещи", " души", "тийнейджърска аудитория, въдворена сред..." и т.н.
Надявам се коментарът ми да не предизвика агресия и омраза, такава открих в горния текст.
И все пак вярвайте на добрите журналисти!
Цитиране
Последни новини