Вторник, 5-ти декември 2023 г. | 10:30:26

Новини

Коронавирусът спря приема на пациенти в ортопедично в Добрич, спешните пращат в хирургия

Заради съмнение за заразен с коронавирус от снощи, (11.07.20 г.) е преустановен приемът в отделението по ортопедия на МБАЛ Добрич в настоящата му база, съобщават от областния щаб на Добрич. Причината е, че има лице,  контактно на установен вече положителен случай на COVID-19, пояснява шефката на РЗИ д-р Ангелова. До изчистване на ситуацията на ръководството на МБАЛ Добрич е разпоредено да се извърши организация и да не се отказва помощ на спешни пациенти, имащи нужда от ортопедично лечение. Те ще бъдат приемани в отделението по хирургия. Всички пациенти и персонал на отделението по ортопедия ще бъдат изследвани.
Трима са новите доказано позитивни на К-19 в Добрич, според Единния информационен портал.  Д-р Светла Ангелова уточни, че се касае за две жени на възраст над 52 години и един мъж на 68 години. Мъжът и една от жените са настанени в Ковид сектора на Второ вътрешно отделение, като и двамата са в общо задоволително състояние, добави още д-р Ангелова. Тя съобщи, че към момента в Ковид сектора има общо 6-ма пациенти, от които четиримата са с положителни резултати от PCR тест, а другите двама са приети вечерта на 11.07.20 г. със съмнение за коронавирус. Предстои да им бъдат взети проби за изследване.
Третият случай от днес – също жена, е на домашно лечение и поставена под изолация. И при трите новоустановени случаи се касае за лица, контактни на положителни за коронавирус пациенти.
Припомняме, че вчера бяха открити 8 абитуриенти, позитвни на коронавируса. Изследванията продължават. Д-р Ангелова заяви, че РЗИ уведомява по телефон всички абитуриенти с положителен резултат за коронавирус. Към момента се уведомяват лицата с взети проби до четвъртък миналата седмица, включително. "Поради натовареност на лабораторията взетите проби за изследване в петък миналата седмица очакваме да са готови утре в ранния следобед, а тези, на които бяха взети проби в събота – се очаква резултатите им най-вероятно да излязат във вторник. Всички с отрицателни резултати ще бъдат уведомени чрез ръководството на гимназията. До излизане на резултатите от изследванията и получаване на информация препоръчваме на всички зрелостници, имащи някакви оплаквания, да се самокарантинират и ограничат контактите си", каза д-р Ангелова.
Заместник-кметът на Добрич, д-р Емилия Баева, е уведомила РЗИ, че направените по желание на родителите 15 тестове на деца, посещаващи ЦДГ 17, са с отрицателни резултати, каза д-р Ангелова. Напомняме, че и резултатите на децата от двете групи, обслужвани от заразения служител, също са отрицателни.
Областният управител и председател на ОКЩ и неговият секретар за пореден път отправят апел да се спазва социална дистанция и да се избягват преките контакти. Да не се пипат устата, носа, очите. Препоръчва се често миене на ръцете и дезинфекция на повърхностите на работното място и у дома. В затворени обществени пространства, както и в обществения транспорт личните предпазни средства – маска, шлем, шал и др., са задължителни.
"Още веднъж обръщаме внимание на собствениците/управителите на обекти за хранене и развлечения от 13.07.2020год. да реорганизират планираните при тях събития за до 30 лица, с необходимото отстояние между масите, да осигуряват дезинфекционни средства и да извършват дезинфекция след всеки клиент, да осигуряват на персонала си лични предпазни средства и да контролират носенето им по време на работа. Контролът по спазването на противоепидемичните мерки се засилва", казват от щаба.
Последни новини