Събота, 24-ти яевруари 2024 г. | 19:14:45

Новини

Кметът на Добрич отговаря, че улиците се мият по график, за мръсните маршрутки нито дума

Улиците на Добрич се мият и чистят по график, в обществения транспорт са извършени 582 проверки за носене на маски, изготвени са 159 предупредителни протокола. А при  направените от юли досега 12 703 проверки на карантинирани лица са открити 2 нарушения. Това представлява накратко отговорът на кмета на Добрич Йордан Йорданов по повод писмото ни до Министерския съвет на РБ, провокирано от кризата, в която Добрич изпадна заради пандемията. Тревожният сигнал бе изпратен на 10 август и беше адресиран до премиера Борисов, до МС, до здравния министър и до кризисния щаб на БЛС. В съобщението разказахме за  ситуацията с МБАЛ – Добрич и за мръсотията в града по време на пандемия. По-долу припомняме частта от писмото, която засяга нередностите в град Добрич:
"Една от причините за главоломното разрастване на епидемията е невъзможната мръсотия и боклуци, в които е затънал градът. Улиците са с многогодишна кал, маршрутките от градския транспорт са нечисти и не се дезинфекцират, според съгражданите ми. А мръсотията е перфектната хранителна среда за вируса.
Друга причина е липсата на контрол. Противоепидемичните мерки масово не се спазват, глобени няма. Валят сигнали, че заразени и карантинирани непрестанно посрещат гости. А дейността на общината е насочена основно към копипействане на заповедите на здравния министър."
Още на другия ден, 11 август, от МС ни уведомиха, че са изпратили по компетентност писмото ни до здравния министър и до кмета на Добрич, които пък от своя страна трябва да извършат проверки и да уведомят МС.
Днес получихме отговора на кмета Йорданов. Градоначалникът ни засипва с нищонезначеща статистика, твърди, че улиците се мият по график, а за мръсните и недезинфекцирани маршрутки не отронва нито дума. Огромна формалност прозира и в твърдението му, че от началото на месец юли до настоящия момент са извършени 12 703  проверки на поставени под карантина лица и са установени 2 (словом: две)  нарушения.
Елементарната аритметика показва, че средно на ден са проверявани 254 лица. Общинските полицаи са общо седем човека, инспекторите от ИРЕФОП, които се занимават с карантината, едва ли са повече от двама-трима. Пълен абсурд е пък целият наличен състав на Първо РУ да се включва в проверките. Всичко това означава, че тези 254 проверки на ден са повече от формални. Най-много да се проверяват хората по телефона. Повърхностната свършена работа  обяснява и защо при близо 13 хиляди проверки са открити само две нарушения. 
От друга страна е стряскаща бройката на потенциалните носители на заразата. Ако проверките са правени на всеки карантиниран по веднъж, то става дума 12 703 лица, които може да пренасят инфекцията. Тези хора на практика представляват  1/5 или 1/4 от реално живеещите в Добрич.
И от всичко изредено дотук изскачат и възможните причините за небивалото разпространение на вируса в Добрич – комбинация от мръсотия и формален контрол.
Последни новини