Понеделник, 11-ти декември 2023 г. | 17:34:16

Новини

Както Бележник описа: Тапа преди Врачанци причинила наводнението в Добрич

Хидротехническата експертиза, назначена от прокуратурата след наводнението на 20 юни 2014-та, потвърди разследването на Бележник. Не приливна вълна от изпуснати язовири, а запушването на оттока на река Добричка в района на село Врачанци, е причина за потопа, връхлетял Добрич. Това съобщи пред Бележник окръжният прокурор Пламен Николов. Хидротехническата експертиза бе назначена по досъдебното производство, образувано от окръжната прокуратура веднага след миналогодишната трагедия, в която загина 62-годишният Сюлейман Ифраим, стотици хора останаха без дом, а на местния бизнес бяха нанесени щети за милиони. Делото е за причиняване на смърт по непредпазливост, поради незнание или поради немарливо изпълнение на служебните задължения.
Според вещите лица по коритото на река Добричка, минаващо през град Добрич, не е имало задръствания, които да възпрепятстват оттичането на водата. Не е имало нито изпускане на язовири, нито скъсване на язовирна стена. Стихията,  дошла откъм селата Богдан, Драганово и Опанец, е била спряна от тапа, образувана преди водната маса да стигне до пречиствателната станция край село Врачанци. Припомняме, че Бележник описа всичко това на 26 юни 2014 година. Виж разследването тук!
Резултатите от хидротехническата експертиза показаха нуждата от допълнителни следствения действия, обясни Пламен Николов. Това означава, че ще бъдат разпитани още свидетели от щабовете на общините  Добричка и Добрич, за да бъдат преценени действията на отговорните лица по време на бедствието.  
Бележник припомни пред окръжния прокурор, че от началния час на наводнението в Добрич до образуването на тапата преди Врачанци,   изминават минимум 6 часа. Време, в което кризисният щаб на Добрич е трябвало да предупреди за опасността живеещите в района на Хуманитарна гимназия и да ги евакуира. Ще разговарям с наблюдаващия прокурор и специално ще му насоча вниманието към тези факти, отсече шефът на обвинителите в Добричка област.
Как община Добрич не спази собствения си план за действия при наводнения и не предупреди населението, можете да си припомните тук.
Последни новини