Вторник, 25-ти юни 2024 г. | 13:42:29

Новини

К-19 уби 50 души в Добричко, 81 медици са заразени, областният щаб въвежда нови мерки

След като коронавирусът уби 50 човека в Добричко, от които двама медици, областният координационен щаб реши да въведе нови противоепидемични мерки и да засили контрола по спазването на известните досега, става ясно от съобщение до медиите. Ще се проверява  в обществения транспорт, в обществени закрити помещения, фирми и институции, но не е уточнено за какво.
"Със заповеди на кметовете на общини да се въведе и контролира спазването на еднопосочно движение на кооперативните пазари, както и да се въведе задължително носене на маски от гражданите при посещения на кооперативните пазари. Областният координационен щаб препоръчва също да се прекратят обществените прояви на закрито и да се въведе ограничение на всички видове тържества – семейни и други, до 30 души.", пише в прессъобщението
От началото на възникване на пандемията до 18 октомври т.г. регистрираните потвърдени положителни случаи в областта са 926, което е заболяемост от 539,55 на 10 хил. жители. От всички регистрирани 646 души са били на домашно лечение, а хоспитализираните пациенти са 280. Черната статистика показва, че от възникване на пандемията до 18.10.20 г. смъртността е 29,1 на 10 хил. жители – починалите лица са 50. Заразените медицински лица с коронавирус са 81, от които 19 лекари, 23 медицински сестри, 1 фелдшер, 19 санитари и 19 души – друг персонал. Двама лекари са починали.
По общини положителните случаи изглегдат така:
–  Добрич – 77 %
– Балчик – 6 %
– Добричка – 6 %
– Генерал Тошево –  3 %
– Тервел –  3 %
– Каварна – 5 %
– Шабла – под 1 % от всички регистрирани случаи
– Крушари – Под 1 % от всички регистрирани случаи
"Макар и бавно, се наблюдава ръст на заболелите – за месец септември в областта са регистрирани 99 случая, а от началото на октомври до 18.10.20 г. те са вече 118", казала шефката на РЗИ  д-р Ангелова. Затова препоръчва на общините да въведат горепосочените мерки.
В рамките на заседанието бил обсъден и кадровият недостиг на МБАЛ Добрич от медицински сестри за отделенията, в които не се лекуват пациенти с коронавирус. Прокуристът на здравното заведение д-р Георги Желязков заявил, че здравното заведение има обезпеченост и тези, които заявят желание да работят събота, неделя или да дават нощно дежурство, ще получат възнаграждание за труда си.

Последни новини