Понеделник, 11-ти декември 2023 г. | 17:44:21

Новини

Хванаха камион да "пренася" 8 тона несъществуващи пилешки бутчета

Фиктивен износ 8 тона замразени пилешки бутчета пресече звеното "Фискален контрол" в НАП, съобщават от държавното ведомство. Фискалните инспектори във Велико Търново проверили камион с пилешко и установили, че има несъответствие между количеството на стоката, натоварена в машината, и посоченото във фактурата и другите придружаващи документи. Оказало се че в камиона липсват 8 тона замразени пилешки бутчета на обща стойност 65 800 лв. Подаден е сигнал до  компетентните органи на МВР.
Фиктивният износ е една от най-често срещаните схеми за измами с ДДС. При нея търговец изнася стоката само по документи, като в същото време ползва данъчен кредит. Междувременно продуктите се реализират на вътрешния пазар, обикновено без платежни документи и в хазната не се внасят дължимите данъци .
От началото на 2015 г. фискалните агенти на НАП са извършили 250 000 проверки на транспортни средства, като на 64 000 са поставени технически средства за контрол. В резултат на извършените контролни действия са наложени  1300 обезпечения, за да се избегне отклонение от облагане, допълват от НАП.
5468 превозни средства, транспортиращи рискови стоки през ГКПП Йовково, и 1706 превозни средства преминали през Дуранкулак, провериха служителите на оперативни дейности офис Добрич към дирекция "Фискален контрол" на НАП от началото на годината. На граничните пунктове данъчните инспектори  проверяват придружаващите стоката документи, като извършват и физически  контрол на превозваните стоки, за да се установи тяхното реално количество.
Под денонощно наблюдение са поставени рискови стоки като захар, брашно, олио, месо и риба. Приходните инспектори са запечатали със специални пломби над 150 превозни средства на граничните пунктове, превозващи стоки с висок фискален риск от  ЕС. Движението на стоката е проследено до обявените за разтоварване складове и тържища в страната, където пломбите се премахнати от други служители на Агенцията.
Последни новини