Петък, 12-ти юли 2024 г. | 18:37:09

Новини

Хакнаха сайта на Синода, сложиха му турско знаме

Хакнатата страницаХакнатата страницаХакери удариха сайта на Българската православна църква и му сложиха турско знаме. Официалната страница на синода www.bg-patriarshia.bg сутринта не можеше да се зареди. Вместо пасхални послания, на фона турския флаг там вървеше текст, който обясняваше, че "сайтът на Българска Православна Църква е ударен в отговор на вандалското нападение над Джумая джамия в град Пловдив".  Според авторите на съобщението, мълчанието на Българската Патриаршия по въпроса се тълкувало като мълчаливо съгласие с посегателствата над мюсюлманските религиозни храмове.

"Все по-често ще чувате нашия глас и ще виждате нашата сила",  твърдят хакерите, които се представят като Milli Güçler, което в превод на български означава национална мощност. Хакерите качили на сайта на Светия Синод и скрит клип, който е в прослава на Отоманската империя.
"Този начин на противопоставяне е абсолютно недопустим в съвременните условия", заяви пред Дарик главният секретар на Мюсюлманско вероизповедание Ахмед Ахмедов.
"Мюсюлманско вероизповедание и Българската православна църква имат много добри отношения и ние не желаем по никакъв начин те да бъдат саботирани. Остро осъждаме този вандалски акт и се надяваме скоро сайтът да бъде възстановен", каза Ахмедов.
В следобедните часове интернет страницата на БПЦ вече беше възстановена.

Считаме подобни начини за изразяване на определена позиция за абсолютна неприемлива и безсмислена провокация, написаха снощи на страницата си от българската патриаршия. Те са убедени, че чрез хакерската атака не може да бъде създадено междуетническо и междурелигиозно напрежение. От Синода припомнят, че веднага след вандалския акт срещу Джумая джамия Пловдивският митрополит Николай е изразил своето неодобрение.

Последни новини