Събота, 2-ри декември 2023 г. | 17:12:40

Новини

Гигантски тикви и дюли показват на Празника на плодородието

Тиква гигант и дюля, която тежи към килограм, са сред кандидатите за награди по време на Празника на плодородието. На 18 октомври, от 11 до 17 часа, той ще събере на Пазара на Мол Варна гости от цяла Североизточна България, които ще представят етнографията, песните и танците на регионите си, автентични ястия от местната кухня и най-големите плодове и зеленчуци, които са отгледали. В конкурсите за най-едър плод и най-едър зеленчук могат да се включат и още производители – достатъчно е само да донесат на място продукта рекордьор от своята реколта. За победителите ща има атрактивни награди. Най-отрупаният и най-добре аранжиран щанд на читалищата, които ще участват в програмата на Празника на плодородието, също ще бъде отличен.
Сред претендентите за призовете до момента са регистрирани 25-килограмова тиква, различни плодове и зеленчуци, както и дюля, с тегло близо килограм. Още много земеделски продукти с впечатляващи размери са подготвили за конкурсите стопаните от Солник, Изгрев, Добруджанска Зимница, Владиславово, Кардам, Аксаково, Зорница и Изворово.
А докато производителите претеглят реколтата си, гостите на празника ще гледат как се тъкат рогозки от царевична шума, ще дегустират домашните специалитети, подготвени от читалищата, и ще се наслаждават на песните и танците на участниците - Детския фолклорен състав "Китка цвете" и формация "Детелина" от кв. Владислав Варненчик, "Гласовете на Аксаково", гъдуларя Илия Русинов и народната певица Пламена Петкова от Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства, фолклорните групи на селата Солник и Дюлино.
Специален гост на Празника на плодородието ще бъдат бесарабските българи от певческа формация „Майчина обич“ в Белгород.
Последни новини