Понеделник, 11-ти декември 2023 г. | 19:15:37

Новини

Домоуправители: Лопатите ли да вземем, че да ги накараме да санират!

Зам.-министърът на МРРБ Николай Нанков и неговата съветничка Десислава ЙордановаЗам.-министърът на МРРБ Николай Нанков и неговата съветничка Десислава ЙордановаКак да накараме липсващите от града и несъгласните да подпишат, че искат саниране? Това беше основният въпрос на добричлии към зам.-министъра на МРРБ Николай Нанков по време на срещата, състояла се в четвъртък вечер в зала "Европа" на областната  управа на Добрич.
Желаещите да научат всичко по темата за санирането бяха над 250 човека. В залата имаше много правостоящи, а десетки граждани останаха в коридора и се тълпяха на опашки до двата входа на тясното помещение. Вътре в залата пък част от хората бяха застанали зад гърба на министерския екип и буквално дишаха във врата на разясняващите.  
Хората изслушаха в мълчание подробните обяснения на съветничката на зам.-министър Нанков – Десислава Йорданова за прилагането на
Националната  програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Доста от присъстващите си водеха записки. Когато дойде времето за въпроси, се оказа, че голяма част от домоуправителите са чели много по темата. Някои задаваха въпроси, защото са поели ангажимент към комшиите, собственици на панелни жилища. Доста от питанията получиха съвсем конкретни отговори:
Остъклените тераси остават. Проектантът решава как ще се постигне уеднаквяването. Ако има винкели, те ще се махнат и ще се заменят с ПВЦ, ако собственикът реши. Сложената вече дограма остава, независимо от цвета й.
Ако изолацията е компрометирана, ще се премахне. Ако вече има изолация, която е по-тънка, ще се надгражда върху нея.
Ако има извършени незаконни действия, то те трябва да се възстановят за сметка на собственика. Тук зам.-министър Нанков даде пример със собственик, който си бил направил барплот в стената. Бил помолен да възстанови щетите, защото застрашава останалите в сградата.  
Горещите въпроси тръгнаха от момента, в който трябваше да се изясни какво се прави, ако някой откаже саниране по средата на действията. Присъстващите в залата бяха наясно, че за да се регистрира сдружение е необходимо съгласието на 67 процента от живеещите. За да се пристъпи към изпълнение на програмата обаче, трябва съгласието на 100 процента от собствениците за допускане до жилищата.  Оказа се, че ако бъде направено обследване, а след това някой се откаже, всички трябва да възстановят  разходите, направени от общината за издаване на технически паспорт на сградата.
Тези проблеми трябва да се решават в диалог, с пълноценна комуникация между собствениците, обясни съветничката Десислава Йорданова. Необходимо е колективно решение и добросъседски отношения, добави Николай Нанков. Обясни, че сдружението функционира 5 години, за да може, ако има дефекти в изпълнението, те да бъдат отстранени.
Ама за какво добросъседство говорите, разлюляха се гражданите. "В нашия блок има 200 апартамента. В тях живеят 500 човека. На 14 апартамента не можем да намерим собствениците. Има цигани, които са в чужбина. Други липсват, защото дължат пари на банките. Банките не могат да ги намерят, та ние ли", вълнуваше се възрастен домоуправител.
Наскоро се събрахме голяма част от собствениците. Не се разбрахме и накрая се наложи да се обаждаме на полицията, разказа друг достолепен мъж.
Трябва да решавате в диалог, повтаряше зам.-министър Николай Нанков. Общините могат да помогнат с координати в издирването, защото не може да има апартамент без собственик. Нали някой плаща данъци! Вие сами трябва да намерите собствениците и да ги убедите. Те имат интерес от обновяването. Трябва да се съгласят доброволно, разясни държавният представител.
Ама как да ги накараме. Доброволно не може! Лопатите ли да вземем, че да ги убедим, разгорещиха се гражданите. "Няма законов начин да ги принудим. Частната собственост е неприкосновена", натърти Нанков.
Ами измислете закон, не се предаваха хората. Защо в договорите не пише безвъзмездно финансиране, а пише целево финансиране, опонираха още гражданите.
Към края един добричлия стана и рече: "Санирането е единият ни проблем. Другият голям проблем на Добрич е неосъщественият воден цикъл." Този въпрос е в компетенцията на екоминистерството, обясни  зам.-министърът на МРРБ.

Коментари  

+2 #2 Откровена лъжа на Ни 16-02-2015 21:19
Откровена лъжа на Николай Нанков - защо?!
"Николай Нанков. Обясни, че сдружението функционира 5 години, за да може, ако има дефекти в изпълнението, те да бъдат отстранени."
В Договора НИ за саниране пише:
Член 7. Настоящият договор се сключва за срок до изплащане на всички задължения по договора(8 – 10 год.) за целево(не безвъзмездно!) финансиране, сключен с Българската банка за развитие ...
Цитиране
+3 #1 Мариана 16-02-2015 13:16
;-) Най-добре вземете лопатите наистина. Но си ги блъскайте в тъпите селски кофи, за да проумеете, че е пълна простотия това със санирането. Ще си платите и то като как! Безплатен обяд НЯМА.
Цитиране
Последни новини