Петък, 1-ви декември 2023 г. | 22:32:13

Новини

Дивечовъдите в Балчик пребориха болестта син език сред муфлоните

МуфлонМуфлонЛовците на муфлони, които досега са предпочитали  други държавни стопанства в страната,  ще се преориентират към  Балчик. Търсенето на нови райони за отстрел се налага  заради болестта син език, твърдят експертите.  Крайморският ловен  участък опази от епидемията 200 екземпляра и е готов да предложи едни от най-добрите представители на вида в България,  включително трофейно  животно с  дължина на рогата  80 см.
Само шест са муфлоните от Държавното ловно стопанство в Балчик, починали вследствие на заболяването син език. Това информира директорът на елитната база  инж. Калинка Тодорова. За сравнение в ДЛС "Дикчан" са  загробени над 60 представители на вида, а в ДЛС "Женда"  са преброени 85 загинали животни. Пръскането  с репелент при първите констатирани случаи е възпряло разпространението на заразата в балчишките местообитания. След  преминалото есенно застудяване няма нови регистрирани случаи. Шестте загинали животни са били извозени до екарисаж, съобщи Тодорова.  Обобщени са съответните данни от  задължителните проби.
Муфлоните могат да се отстрелват през цялата година, но ноември е приет като най-доброто време за лов  заради брачния сезон. Борбата на мъжките е зрелище, вълнуващо колкото и самия лов, посочват познавачите. Приказната гледка за гостуващите групи в Балчик  тези дни допълва и елен лопатар с трофей 4.5 кг. Българските авджии, дошли  за дребен дивеч или лов на диви свине, са впечатлени от благородното животно, което неизменно се изпречва на пътя им.  Гостуващите в стопанството италианци пък изразяват задоволството си от  бекасите в ловната база. Обилните дъждове са  осигурили благоприятни местообитания за пернатите. Гостите от Ботуша  традиционно приемат ловуването на бекаси у нас като неповторимо изживяване заради емоционалния излет, атрактивната стрелба и бързина. Инж. Калинка Тодорова информира, че предстои разселването на 500  закупени фазана, които в момента са във волиера  в Соколово. Ловната територия се е снабдила с достатъчно  фураж за зимата. Хранилките и хамбарите са ремонтирани, доставени са нужните количества царевица, пшеница, балирана слама. Разнообразната дейност  на стопанството  е свързана и с традиционното производство на фиданки. Тодорова поясни, че засадените  на 2 ноември в Аспарухово 200 акациеви дръвчета са отгледани в балчишката база. Горският разсадник  в Соколово разполага с над 100 хиляди фиданки за озеленяване- акация, гледичия, летен и червен дъб. Стопанството осигурява 8 хил. кубика дърва за огрев, предназначени за  директна  продажба на населението.
Последни новини