Петък, 23-ти яевруари 2024 г. | 08:01:18

Новини

Детелина Николова ще разказва в Истанбул за успехите си като жена кмет

Детелина НиколоваДетелина НиколоваДетелина Николова ще разказва в понеделник в Истанбул за успехите си като жена кмет, за жертвите и компромисите, които прави, за да оправдае очакванията на своите избиратели, съобщиха от община Добрич.  Пресинформацията, изпратена до медиите, имаше заглавие:  "Детелина Николова – единственият български кмет на "Среща на жените кметове 2015" в Истанбул". В лийда подчертаваха, че "Кметът на Добрич Детелина Николова, като единствена жена кмет от България, ще участва на срещата по покана на г-жа Хандан Топрак Бенли – кмет на район Авджълар в Истанбул".
От прессъобщението не става ясно по каква причина Детелина Николова се е озовала в ситуацията на единствената жена кмет от България. Можем само да отбележим, че щом поканата идва от районен кмет на Истанбул, няма как да отиде столичният кмет Йорданка Фандъкова. Съобщава ни се обаче, че форумът е надпартиен и че в него участват  повече от 100 жени кметове от 5 континента и повече от 20 държави. Те ще дискутират по темата: "Връзка между градовете и жените". Срещата пък била разделена на четири сесии: докосване на жените до града; премоделиране на градовете – женските ръце; преобразуване на обществото от жените кметове; мирът и жените.
На финала е предвиден концерт, в който ще участват над 1000 жени. Проявата е насочена към групите в неравностойно положение и социалната им интеграция. На сцената ще излязат женски хорове, съставени от бежанки от Сирия и от жени от ромски махали.

По-долу пускаме цялото хвалебствено прессъобщение:


"Детелина Николова – единственият български кмет на "Среща на жените кметове 2015" в Истанбул  

Кметът на Добрич Детелина Николова, като единствена жена кмет от България, ще участва в "Среща на жените кметове 2015" – Истанбул на 28 март 2015 г. по покана на г-жа Хандан Топрак Бенли - кмет на район Авджълар в Истанбул. Във форума ще участват повече от 100 жени кметове от 5 континента и повече от 20 държави. Те ще дискутират относно „Връзка между градовете и жените“. Форумът е надпартиен и ще има лектори от различни партии. Форумът е разделен на 4 сесии, които са: докосване на жените до града; премоделиране на градовете – женските ръце; преобразуване на обществото от жените кметове; мирът и жените. В рамките на срещата, с цел социална интеграция на групи в неравностойно положение, на сцената ще излязат 1000 жени. На този концерт се цели жената да излезе от пасивното си положение и да бъде активен фактор. Като част от обществото, с цел социалната им интеграция, ще се осигури участието на хор от  жени бежанци от Сирия, живущи в Авджълар, и жени от ромски махали. Своите градове ще представят жени - кметове на градове във Франция /Страсбург/, Чили /Сантяго/, Полша /Варшава/, Индия /Сода/, Гърция, Русия, Македония, Косово, Палестина и др. Детелина Николова ще представи развитието и успехите на Добрич като резултат от дейностите и усилията на екипа си в рамките на първия програмен период на Европейския съюз 2007 - 2013. Акцент в нейната презентация е мястото и ролята на жените в управлението и в политиката. Посланието, което тя ще отправи към своите колеги в залата, е, че жената кмет има по-обещаваща ръка за действие и че женската интуиция и силата за вземане на решения от жените винаги водят до по-добри резултати. Философията на успеха на жената кмет е да бъде близо до хората и да залага на постижими резултати, а не на фалшиви обещания,  да познава себе си, да разбира своята мисия, да осъзнава в какъв свят иска да живее и да върви към постигане на целта си. Жертвите и компромисите, които тя трябва да направи, за да оправдае очакванията на своите избиратели, си заслужават, когато знае, че го прави в името на тези, които са повярвали в нея. Жената кмет работи с повече сърце, а точно това  е пътят към достигане до сърцата на другите.

Община град Добрич"
Последни новини