Вторник, 25-ти юни 2024 г. | 15:53:11

Новини

Д-р Новоселска върна решението на ОбС Добрич за таксите в ЦДГ

Областният управител д-р Мартарита Новоселска върна за ново обсъждане решението на ОбС Добрич за определянето  на  местни  такси  и  цени  на  услуги. На 23 февруари д-р Новоселска е издала заповед, в която дава указание за отмяна на текста, регламентиращ заплащането на "такса за храна" за децата от подготвителните групи в детските градини. За решението на губернатора съобщи до медиите вносителят на жалбата Стойчо Стойчев, който е и родител на дете в предучилищна група.
Бележник припомня, че миналата година, след жалба на Стойчо Стойчев,  ВАС отмени решението на ОбС за такса на 5 и 6-годишните в ЦДГ. Този месец по предложение на кмета Детелина Николова ОбС прие нова Наредба по темата. Дни преди заседанието Стойчев помоли в писмо съветниците да не приемат решението, защото е незаконно. Родителят  обясни, че според съдебното решение по-големият размер на средствата за издръжка, отпускани от държавния бюджет за дете от целодневна група означава, че законодателят е отчел необходимостта да финансира и храненето на децата. Общинският съвет обаче прие предложението на Николова.
"Решението на ОбС е незаконосъобразно в частта, в която се определя, че    родителите или настойниците на децата, посещаващи подготвителните групи в ЦДГ, заплащат такса за храна на децата в размер на
1.50 лева на ден", пише  в мотивите на областния управител. Посочва се,  че издръжката на децата от подготвителните групи е делегирана от държавата дейност, която се финансира чрез бюджетите на общините. По тези причини д-р Новоселска ВРЪЩА за ново обсъждане Решение № 42-3, с което се приема Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местни такси и цени на услуги на територията на община град Добрич.

Коментари  

0 #1 обективен 25-02-2015 05:14
Не само Наредбата следва да бъде върната на общинските съветници,а и приетият с "аплодисменти"бюджет в частта за общинската администрация.В тази дейност отново със селски тарикатлъци ,без абсолютно никакви аргументи се планират огромни разходи и сумата набъбва на 3 250 000 лева.Тук също е недопустимо за делегирана дейност да се дофинансира от местните данъци.За това само в Добрич няма пари за безплатни карти на пенсионери,за инвитро,за стимулиране на бизнеса,за спорт и мн.други,за които кметове на други общини отчетоха пред местната общност при публичното обсъждане на бюджета.
Цитиране
Последни новини