Събота, 2-ри декември 2023 г. | 18:01:40

Новини

Чистели езерото в парка от калта, нанесена от юнското наводнение

Шумно откритото през есента езеро в градския парк е без водаШумно откритото през есента езеро в градския парк е без водаКрай празно бетонно корито в парка обикалят тази пролет добричлии. Малките островчета в езерото пък, които бяха специално направени, за да бъдат засадени в тях водни растения, са потънали в треволяк.
Кога ще бъде напълнено с вода езерото в парка, попита Бележник пресслужбата на община Добрич, след като читатели зададоха въпроси към медията. Гражданите се интересуваха и къде са водните растения, засадени непосредствено преди откриването на обекта в градския парк "Свети Георги". Днес получихме отговори на тези питания, но вместо да внесат яснота, обясненията ни заплетоха в предистория. Цитираме дословно текста на писмото, изпратено от общината:
"В момента се почиства езерото, извършват се дейности по неговото измиване от калта, навлязла след опустошителното наводнение през 2014 г. След това ще бъдат направени малки ремонти по хидроизолацията, които са в гаранционен срок и ще бъдат изпълнени от фирмата – изпълнител по проекта за реконструкция на Градски парк "Свети Георги". На следващ етап ще бъдат попълнени липсващите водни растения , които бяха откраднати преди предаването на обекта и преди наемането на охрана от община Добрич. Очакванията са езерото да бъде напълнено до един месец."
Малките островчета, създадени заради водните растения, са потънали в треволякМалките островчета, създадени заради водните растения, са потънали в треволякИзлиза, че езерото, официално открито на 27 септември 2014 г., е било пуснато в експлоатация с калта от наводнението през юни миналата година. Освен това, въпреки шумните тържества през есента, не е била предвидена охрана за обекта. Бърз преглед на текстовете от периода разкрива и други конкретики за вандалщината – били са откраднати новозасадени храсти, а не водни растения. Ето какво пише Дарик Добрич на 7 октомври 2014 г:
"Някои от новозасадените в градския парк видове растителност вече са изчезнали, алармира  Ганка Пенева – гл.експерт озеленяване в общината.  Сред задигнатите растения са интересни, обилноцъфтящи храсти, каквито за първи път се засаждат в Добрич. Липсват например три–четири магнолии, а други храсти са били извадени и захвърлени, въпреки че в парка има охрана. "
По-надолу в същия текст четем: "Новите острови са предвидени за засаждане на водолюбива растителност и съгласно проекта са с височина под нивото на езерата. Засадени са растения, които се развиват добре само в почви с висока влажност и височина на водата над нивото на почвата между 10-20 см."
Като оставя противоречивите обяснения без коментар, Бележник обръща внимание на слогана на нашия сайт, който гласи: "Е-следите остават!"

Коментари  

+2 #1 боби 29-04-2015 22:45
Това е поредната лъжа на Община Добрич. Като доказателство прилагам снимка от същия сайт, за която пише, че правена през септември, 3 мес. след наводнението.
belejnik.bg/images/news/2014-09/dobrich-park-dere/dobrich-park-dere-06.JPG
Цитиране
Последни новини