Вторник, 25-ти юни 2024 г. | 14:06:03

Новини

Честваме 100 години от написването на "Велик е нашият войник"

Химнът на Българската армия "Велик е нашият войник" е създаден точно преди сто години край Охридското езеро по време на Първата световна война. Любимият на много поколения боен марш е написан през 1916-та година и е плод на изключителна среща между журналиста подпоручик Константин Георгиев и редник Михаил Шекерджиев. Двамата се запознават по време на битките край Охрид.
В кратка почивка между две тежки сражения, вдъхновен от подвизите на българските войници, Михаил Шекерджиев,  който е редник в 8-ма пехотна Тунджанска дивизия към 23-и Шипченски полк, композира само за една нощ вълнуващата мелодия по текста на подпоручик Константин Георгиев. Още на следващия ден песента е изпълнена от импровизиран войнишки хор от 23-и пехотен Шипченски полк. Въпреки че полкът вече има боен марш, песента на Константин Георгиев и Михаил Шекерджиев става по-популярна.  
Малко по-късно съгражданинът на Константин Георгиев – Иван Влаев, отпечатва музикалното произведение в голям тираж, а на гърба на всяко издание по нареждане на композитора е отбелязано: "Приходът от продажбата е за семействата на убитите в полка войници". Химнът започва да се изпълнява не само от войската, но и от гражданските хорове и много скоро се превръща в една от най-любимите войнски песни.  
По политически причини оригиналният тест на песента търпи няколко драматични промени, като най-драстична  е промяната след Девети септември 1944 година. На 31 май 2001 г. маршът "Велик е нашият войник" е обявен за химн на Българската армия със заповед на министъра на отбраната Бойко Ноев.
Под патронажа на министъра на отбраната Николай Ненчев на 4 август 2016 г., в зала "Концертна" на Централния военен клуб от 11:00 ч., ще бъде отбелязана 100-годишнината от написването на бойния марш на 23-ти пехотен Шипченски полк "Велик е нашият войник". В тържественото събитие ще участват началникът на отбраната генерал Константин Попов и постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев.
Честването от написването на бойния марш "Велик е нашият войник" се осъществява по инициатива на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война, чийто председател е министърът на отбраната Николай Ненчев. В рамките на програмата на Националния комитет е създаден и Инициативен комитет за изграждане на паметник на химна на Българската армия в Казанлък.

***
Константин Георгиев е роден на 27 май 1884 г. в Казанлък. Учи във военната гимназия, а през 1905 г. завършва ВНВУ. След производството си преминава в запаса и отива да учи право в Русия. През 1915 г. е мобилизиран в 23-ти пехотен Шипченски полк. Пряк участник е в победния ход на своята дивизия при Равна, Вина и Лясковик. Демобилизиран е през 1918 г. До 1924 г. се занимава с активна журналистическа дейност. От 1936 г. работи като счетоводител и преводач в блгарските легации в Брюксел и Париж.
Михаил Шекерджиев е роден на 5 декември 1889 г. в Габрово. Завършва Софийската духовна семинария с отличие през 1911 г. Става учител в Държавния институт за слепи деца и посвещава живота си на преподаването там. Умира през 1958 г.

Оригинален текст на химна:

Великъ е нашиятъ войникъ!
Великъ, великъ, великъ!
Измокренъ, гладенъ, уморенъ,
безъ отдихъ би се день и нощь,
бърдата цепи разяренъ
съ страшния си викъ "На ножъ!".
Отъ Китка литна въ единъ мигъ,
прѣцапа Тимока дълбокъ,
при Равна, Вина, Лѣсковикъ,
черта му пѫть самиятъ Богъ.
При Маврово, заровенъ в снѣгъ,
съ рѫцѣ прѣмръзнали се би,
въ Ботумъ отвори пѫть за Дринъ,
прокуди врага до единъ!
И пакъ спокоенъ, мълчаливъ,
при Охридъ днесъ той стои
и чака новъ врагъ да срази
съ страшния си викъ "На ножъ!"
Последни новини