Вторник, 5-ти декември 2023 г. | 11:39:26

Новини

Бригадата, която разруши саниран блок в Добрич, искала авансово плащане

Община Добрич не е забавяла плащанията. Всички пари се превеждат в срок. Бригадата, която разруши санирането на два входа в блок 31 в квартал "Балик", е искала авансово плащане за несвършена работа. Това става ясно от отговора на община Добрич до Бележник. Както вече съобщихме, в петък следобед гневна група работници започнала да кърти поставената топлоизолация на блок 31, вход А и Б. Строителите обяснили своите действия с това, че не им било платено. Вандалщината е прекратена след намесата на полиция.
Изпълнител на обекта е  "Евиданс инженеринг" ООД град София. Община Добрич е сключила договор с нея на 11.07.2017 г. От февруари тази година се извършват дейности по санирането на блок 31. Бригадата, която работи на обекта е от село Соколово. В петъчния 20 юли четиримата бригадири получават пари само за извършеното до момента. Това ги разярява и го отнася поставеният преди два дни стиропор. Според договора с общината фирмата изпълнител трябва да възстанови нанесените щети.

Ето отговора на община Добрич по начина, по които ни бе изпратен:

Уважаема г-жо Велчева,

Предвид зададените от Вас въпроси, Ви информираме следното:

1. Коя е фирмата, която изпълнява обществената поръчка при този блок? Кога е сключен договорът с нея?  
Фирмата, която изпълнява дейностите след проведена обществена поръчка е "Евиданс инженеринг" ООД град София. Договорът е сключен на 11.07.2017г.

2. Защо парите не са преведени?
Съгласно договора за изпълнение всички плащания са извършени от Българска банка за развитие в съответствие с Методическите указания за изпълнение на Националната програма за многофамилни жилищни сгради на МРРБ.
http://www.bbr.bg/bg/energy-efficiency/approved
 
3. Какъв контрол е осъществила общината?
 Освен от строителния надзор и инвеститорския контрол на обектите по Програмата се осъществява контрол и от технически специалисти, представители на Община град Добрич.

4. Какви са поставените срокове за изпълнение?
Срокът за изпълнение е 120 календарни дни от подписване на Протокол /Акт Обр.2/ за откриване на строителна площадка, като се изключват дните с лоши метеорологични условия, неподходящи за този вид СМР.
 
5. Колко пъти досега е имало забавяне на плащанията?
От страна на Общината към фирмата изпълнител не е имало забавяне на нито едно междинно плащане по договора.

6. Има ли други обекти в Добрич, в които се извършват дейности по европрограми, и в които не са превеждани пари в срок?
Към настоящия момент Община град Добрич изпълнява следните проекти с финансиране по европрограми на ЕС (вижте приложения линк):

http://www.dobrich.bg/bg/info_pages/70-%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%83%D1%89%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8
 
По всички сключени договори за изпълнение на дейности/обекти по горепосочените проекти, Община град Добрич като Възложител по Закона за обществени поръчки, спазва стриктно задълженията си относно срокове и начин на плащане към Изпълнителите. След представяне на всички необходими документи от Изпълнителите, посочени във всеки конкретен сключен договор, Община град Добрич превежда в срок дължимите плащания.


По повод възникналия инцидент в ЖК "Балик" 31 Община Добрич направи проверка и изиска отговор от фирмата изпълнител. Предоставяме на Вашето внимание и техния отговор относно заплащането на извършените дейности:  

"Евиданс Инженеринг" ООД:

"Твърдението, че пари на са осигурени е абсолютно невярно, всички плащания към всички бригади изпълнители на Обекта са извършвани навреме. Действителният проблем, е че работниците настояват за АВАНСОВО плащане на несвършена работа, която винаги бива отказвана. Политиката на всяка нормална инжинерингова или строителна фирма е да се заплаща действително извършена работа, което Евиданс го спазва винаги след установяване на работата – както по количество, така и по качество. За недовършено производство – или такова с неприемливо качество, фирмата не заплаща на работниците изпълнението – до отстраняването на некачествената работа".

Коментари  

-2 #1 Анонимен 23-07-2018 23:29
Ами задайте въпроса колко се е нагушил данчо тъпото и общинскити обирджии. Тея хора освен за задниците си за друго не мислят. Разказаха играта на града ама и както ни знаят "софиянци" ТОТАЛНА ГЛУХА ПРОВИНЦИЯ,с която могат да плавят каквото си искат. Квито гражданите такива и управниците. Докато ве осъзнаем, че те са на тези постове заради вас и не почнем да изискваме от тях така ще е.
Цитиране
Последни новини