Понеделник, 11-ти декември 2023 г. | 17:25:27

Новини

Борисов ще подари икона, омофор и българско кисело мляко на папа Франциск

24 май 2018 г, Борисов на прием у папата24 май 2018 г, Борисов на прием у папатаМинистър-председателят Бойко Борисов ще подари златовезана икона, омофор* и българско кисело мляко на Негово Светейшество папа Франциск, съобщават от правителствената пресслужба.
Премиерът ще връчи даровете си на Светия отец при посрещането му на летище София на 5 май.
Златовезаната икона е на светите братя Кирил и Методий, чието велико дело главата на Римокаторическата църква отбеляза и в специалното си видео обръщение към българския народ в навечерието на посещението му у нас. Лентата, символизираща епископската власт – омофорът, който премиерът Борисов ще дари на папа Франциск, впечатлява с украсата си. В краищата му са извезани златни кръстове, а в горната му част – образите на Свети Петър и Свети Павел. Премиерът е подготвил подарък и за държавния секретар на Светия престол – кардинал Пиетро Паролин, който също ще получи златовезана икона на Свети Петър и Свети Павел.
И двете икони се отличават с прецизна и фина изработка, както и с вложените златни конци. Те са дело на българско ателие за богослужебни одежди.
Министър-председателят Бойко Борисов ще подари на Светия отец и традиционно българско кисело мляко. Продуктът, който целият свят свързва с нашата страна, е добре познат на папа Франциск още от детството му в Аржентина.
-------------------
*Омофо̀р – м. Църк. Епископска богослужебна дреха, която покрива раменете; нарамник.
Последни новини