Понеделник, 11-ти декември 2023 г. | 18:59:57

Новини

Бойко Борисов: Ще има много арести, ако БНБ и квестори са допуснали грешки

Премиерът Бойко Борисов Премиерът Бойко Борисов Сделката за Виваком е толкова скандално нещо. Аз много се радвам, че всички политически партии разбраха, че след като ми върнаха синдика, който фонда предложи, разбраха, че нещо в съда се бави. Така премиерът Бойко Борисов обясни пред журанилисти отношението си към сделката за Виваком, след като откри депото за битови отпадъци край добричкото село Стожер. Не казвам, че бавенето на съда е незаконно, продължи министър-председателят. Ставало обаче с такива темпове, че в най-добрия случай синдици щяло да има април месец. "Виждате как заводи менят своите притежатели, а те ги менят, защото в банката (б.а. КТБ) няма синдици. Затова във вторник, щом се обнародва държавен вестник, веднага след това, до края на седмицата, ще има синдици. Те ще оспорят всички сделки, които са направени, защото ние сме заявили многократно, че цесии не може да има." Как може да се прехвърля собственост при положение, че държавата е дала над 3.5 млрд, възмути се Борисов. "Съгласно закона, като най-голям кредитор отиваме на опашката и се овъзмездяваме с това, което има – огромните компании, които са там. И тези пари влизат в бюджета, защото ние сме дали пари на заем и с тези пари догодина ще правиме Хемус." Според премиера, прокуратурата ще има много работа и ще има много арести, ако са допуснати такива неща – квестори и БНБ да дадат разрешение. Борисов благодари на всички партии, които изпратили експерти и до един гласували, защото осъзнали, че се готви грабеж. "Държавата и парламента ще застанат като стена това да не се случи. Надявам се прокуратурата да се самосезира и да почне да действа", добави държавникът. Борисов иска да му бъдат дадени  само  няколко месеца, за да се види резултатът от  борбата с корупцията и борбата с контрабандата. Според премиера Германия и Холандия са държавите, които България трябва да следва, а не Румъния.  
Контрабандата е най-висшата степен на корупция, обяви Борисов. Аз ви гарантирам, че материалният индикатор как работят службите данъчните  имитниците, е събираемостта в бюджета, заяви премиерът. Добави, че е убеден, че в хазната ще бъдат събрани поне милиард лева повече от миналата година.
При мен в ГЕРБ има цяла армия жени, които не само са много работливи, но и изобщо никой не може да заподозре в корупция. Спомнете си от 90-91-ва година нататък колко служби за борба с корупцията бяха създадени - НСБОП, ДАНС, БОРКОР, специализирана прокуратура, специализиран съд... Единственото, което решава въпросите, е политическата воля, отсече Бойко Борисов.
Последни новини