Петък, 1-ви декември 2023 г. | 22:37:37

Новини

Блогър осъден на 1000 удара с камшик, подценил ролята на исляма

Раиф БадауиРаиф БадауиЛибералният активист и блогър Раиф Бадауи, който бе осъден в Саудитска Арабия на 1000 удара с камшик и 10 години затвор заради критика на духовенството в страната, изтърпя в петък първата серия от 50 удара с камшик публично, съобщи правозащитната организация "Амнести интернешънъл". Бадауи ще бъде бичуван всяка седмица, докато изтърпи наказанието.
В същото време саудитският държавен министър по външните работи Низар бен Обейд Мадани в неделя бе на Марша в Париж за отпор срещу тероризма след атаките в района на Париж и в защита на свободата на словото.
Бичуваният в петък блогър бе обвинен, защото разкритикувал на своя сайт "Саудитски либерал" саудитските религиозни водачи и подценил ролята на исляма в обществения живот на страната. В присъдата срещу него се казва, че ще търпи наказание за "обида на религиозните чувства" и "преминаване отвъд границата на послушанието".
През 2014 година в Саудитска Арабия са екзекутирани 60 души в това число и за религиозни прегрешения. Всяко противопоставяне на религоизните водачи се наказва със смърт, защото кралството се смята за пазител на сунитския ислям.
Последни новини